bűnös

2018.04.23. 12:06

Húsz évet kapott Salah Abdeslam, a párizsi terror főszervezője

Terrorista gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek találta és 20 év börtönre ítélte Salah Abdeslamot és társát, Soufien Ayarit hétfőn az illetékes brüsszeli bíróság.

A hatóságok szerint Abdeslam volt a főszervezője a 2015. november 13-i párizsi terrortámadásoknak, Belgiumban azonban most egy másik ügyben, gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt kellett bíróság elé állnia.

A rendőrség 2016. március 18-án, négy nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga fővárosban egy lakásban, amely – mint kiderült – a párizsi merényletek óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban lévő három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

Abdeslam ügyvédje eljárási hibákra hivatkozva védence felmentését kérte a büntetőperben, de beadványát a törvényszék végül elutasította. Sven Mary emellett azzal érvelt, hogy nincs olyan eleme a történteknek, amely terrorcselekményre utalna, mindössze spontán menekülési kísérletről volt szó.

Az ügyben eljáró bíróság azonban nem így látta, és a kiszabható maximális büntetéssel sújtotta Abdeslamot és Ayarit. „Nincs kétség a radikalizmusukat illetően” – írták a verdiktben.

Az ítélethirdetésen a vádlottak egyike sem vett részt. A bűnösségüket viszont korábban mindketten tagadták, mondván, hogy harmadik társuk, a helyszínen agyonlőtt Mohamed Belkaid támadt rá egyedül a kiérkező rendőrökre.

Az elítélteknek egy hónapjuk van fellebbezni.

A marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslamnak

Franciaországban is bíróság elé kell majd állnia a 2015-ös párizsi terrortámadások miatt,

amelyekben 130 ember halt meg. A tettesek közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!