tárcavezető

2018.04.26. 12:26

Kinevezte az új belügyminisztert a szlovák államfő

Kinevezte Denisa Sakovát a szlovák belügyi tárca élére Andrej Kiska.

Saková, aki eddig belügyi államtitkár volt, a múlt héten lemondott – a tisztséget csupán néhány hétig betöltő – Tomás Druckert váltja. Közgazdász végzettségű, a legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia párt fiatalabb, feltörekvő nemzedékének képviselője, először több mint tíz éve került a belügyminisztériumba, ahol több poszton is dolgozott.

A februári újságíró-gyilkosságot követő belpolitikai válságban kormányfőként elbukott Fico professzionális választásként jellemezte Sakovát, olyan személyként, aki tapasztalataiból adódóan képes lesz a tárca vezetésére.

A parlament két legnagyobb ellenzéki pártja viszont nem tartja jónak, hogy az a Saková lett a tárca új vezetője, akit a pozsonyi sajtó a márciusban lemondani kényszerült korábbi miniszter, Robert Kalinák jobb kezének minősített.

Saková e hét elején bejelentett jelölését az államfő is „elszalasztott lehetőségként” jellemezte, ám mégis kinevezte a tárca élére, tekintve, hogy a hatályos szlovák törvények szerint ez alkotmányos kötelessége volt.

Szlovákiában az vezetett belpolitikai válsághoz, hogy február végén meggyilkoltak egy fiatal szlovák tényfeltáró, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. A kettős gyilkosság után az országban a rendszerváltozás óta példátlan nagyságú tüntetések kezdődtek, előbb az ügy kivizsgálását követelve, majd kormányellenes jelszavakkal.

Robert Fico akkori kormányfő az újságíró-gyilkosság után történteket külföldről irányított destabilizációs kísérletnek minősítette, de a válság hatására később több miniszteréhez – köztük Kalinákhoz – hasonlóan távozni kényszerült. A kabinet széles körű átalakításon esett át, de a Peter Pellegrini vezetésével március végén kinevezett új kormány sem bizonyult sokáig stabilnak. A folytatódó tüntetések hatására néhány hét után Pellegrini belügyminisztere – Tomás Drucker – is lemondott, másnap pedig bejelentették, hogy május végén Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány is távozik tisztségéből. A főkapitány távozása az előző hetek tüntetéseinek egyik fő követelése volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!