Észak-koreai válság

2018.04.08. 22:21

Phenjan jelezte Washingtonnak: kész tárgyalni a nukleáris leszerelésről

A Reuters úgy tudja: az utóbbi időben amerikai és észak-koreai tisztségviselők titokban kapcsolatba léptek egymással.

Észak-Korea jelezte az Egyesült Államoknak, hogy kész tárgyalni a Koreai félsziget nukleáris leszereléséről Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tervezett találkozóján – közölte vasárnap egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő.

A Reuters brit hírügynökségnek az illetékes elmondta: az utóbbi időben amerikai és észak-koreai tisztségviselők titokban kapcsolatba léptek egymással, s ennek során Phenjan közvetlenül adta át az üzenetét, hogy kész a találkozóra.

Eddig Washington Kim Dzsong Un ez irányú szándékait illetően Dél-Korea közléseire volt kénytelen hagyatkozni.

A Koreai Köztársaság küldöttsége március 5-én találkozott Phenjanban az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások során megállapodás született arról, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozót tart. Észak-koreai részről egyben hangoztatták, hogy készek hasonló találkozót tartani Donald Trump amerikai elnökkel is.

A megbeszéléseket követően április 27-re tűzték a két koreai vezető csúcstalálkozójának időpontját, Kim Dzsong Un és Donald Trump pedig a tervek szerint májusban találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!