vérengzés

2018.05.30. 07:59

Az Iszlám Állam 2900 civilt végzett ki négy év alatt

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 2900 civilt végzett ki azóta, hogy kikiáltotta kalifátusát Szíriában - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A londoni székhelyű szervezet jelentése szerint a civilek részét képezik annak az 5170 embernek, a rivális csoportok fegyvereseinek, kormánykatonáknak, akiket az IS terroristái meggyilkoltak azóta, hogy 2014 júniusában megteremtették sajátos államformájukat.

Az OSDH adatai szerint az Iszlám Állam jelenleg Szíria területének csupán 3 százalékát ellenőrzi, miután hatalmas területeket voltak kénytelenek feladni a szíriai kormánycsapatok és az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF).

Napjainkban az IS a kelet-szíriai Homsz, valamint a délkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány egyes sivatagi zárványterületeit felügyeli, akárcsak a déli Daraa tartomány Jarmúk területén, valamint az északi Haszaka tartományban fekvő néhány enklávét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a szíriai hadsereg és az SDF heves harcokat folytat Deir-ez-Zór tartományban, ahol az IS váratlan támadásokkal igyekszik megzavarni az ellene harcoló erőket – számolt be az OSDH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!