akció

2018.05.24. 13:19

Buddhista templomokban razziáztak

Kommandósok hatoltak be négy buddhista templomba Thaiföldön csütörtökön a hajnali órákban, és őrizetbe vettek több szerzetest és hívőt.

A nagyszabású rendőrségi művelet annak a nyomozásnak a része volt, amelynek célja, hogy felszámolják a buddhista templomok törvénytelen pénzügyi ügyleteit. A razziákat Bangkokban, illetve a fővárossal szomszédos Nakhon Pathom tartományban hajtották végre. Több magasabb rangú szerzetest a templomok vagyonának elsikkasztásának gyanúja miatt vettek őrizetbe. A rendőrök őrizetbe vették a 62 éves Phra Buddha Issara aktivista szerzetest is, aki 2014-ben utcai tüntetések élén állt, és a buddhizmus megtisztítására irányuló kampányt indított. Egyelőre nem világos, hogy ellene milyen vád merült fel.

A thaiföldi katonai kormányzat eltökélt szándéka, hogy megreformálja a lakosság több mint 90 százaléka által követett buddhizmust, miután több szerzetessel kapcsolatban pénzügyi, szexuális és kábítószerrel kapcsolatos botrányok kerültek napvilágra.

A buddhista szerzeteseket mély tisztelet övezi Thaiföldön, és a velük szembeni hatósági fellépés mindeddig hagyományosan tabunak számított. A buddhista templomok évente több milliárd dollár értékű adományokat kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!