a merénylő is meghalt

2018.05.29. 12:23

Három embert lőttek le Belgiumban, terrorcselekmény miatt nyomoznak

Egy napilap névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a támadó azt kiáltotta: "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas).

Liege, 2018. május 29. Rendõrök a Liege belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2018. május 29-én. A 33 éves gyanúsítottat, akinél eredetileg kés volt, járõrök állították meg az utcán Liege központjában, mire rátámadt az õt igazoltató rendõrökre, s elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlõtte õket, valamint egy civilt és elmenekült. A férfit késõbb agyonlõtték. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében fekvő Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki eközben két rendőrt megsebesített – közölte Philippe Dulieu, a liege-i ügyészség szóvivője.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az elkövető egy 33 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből.

A környező utcákat kiürítették, az iskola diákjait is biztonságba helyezték. A helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Catherine Collignon városi ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című újság mindazonáltal arról számolt be korábban névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt még nem erősítették meg.

Az ügyben a belga szövetségi ügyészség ugyanakkor terrorcselekmény miatt indít nyomozást.

„Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak”

- nyilatkozott Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte: nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő, illetve Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter a nap folyamán felkeresi a támadás helyszínét Liege-ben.

 

Borítókép: A helyszínt lezárták / MTI / AP / Geert Vanden Wijngaert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!