Hawaii

2018.05.07. 07:26

Házakat pusztított el és ezreket kényszerített otthonaik elhagyására a hawaii tűzhányó

A Kilauea-vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására.

A CBS televízió helyszíni tudósítása szerint a kitelepítetteknek azzal kell számolniuk, hogy nagyon hosszú ideig, vagy talán soha nem is térhetnek vissza otthonaikba.

A csütörtökön kitört vulkánból vasárnap este már tíz lávahasadékból ömlött a magma, az újabb lávahasadékok a vulkáni krátertől 19 kilométernyire, az egyik településen nyíltak meg, és az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzései szerint további hasadékok várhatók.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófa sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma.

A pénteki, 6,9-es erősségű földrengés után szombaton több száz kisebb rengés rázta meg a Nagy Szigetet, a tudósok megfigyelései szerint a vulkán aktivitása nem lappad, hanem kifejezetten erősödik.

A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borította el a láva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!