Allah nevében

2018.05.13. 07:36

Terrortámadás volt a szombati párizsi késelés

Terrorista tettként kezelik a francia hatóságok azt a késes támadást, amely szombaton késő este történt Párizs belvárosában: sajtóértesülések szerint a csecsenföldi születésű férfi halálra sebzett egy járókelőt, négyet pedig megsebesített; kettőt közülük súlyosan, állapotuk válságos.

Policemen stand guard in a street of Paris centre after one person was killed and several injured by a man armed with a knife, who was shot dead by police in Paris on May 12, 2018. The attack took place near the city's main opera house. Police indicated that the attacker had been "overcome" and his motives are unknown. / AFP PHOTO / Geoffroy VAN DER HASSELT

A merénylő „Allahu akbárt” (Allah a legnagyobb) kiáltozva követte el a támadást, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, de a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte. Hírügynökségek szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót.

Csecsen volt az elkövető

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit.

Rendőrségi és mentős egységek a támadás helyszínén
Forrás: AFP / Thomas Samson

A merénylet a francia főváros előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében történt, ahol számos népszerű étterem, kávézó és patinás üzlet van. Egy szemtanú szerint a férfi a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, az kiáltozta, hogy őket is megöli. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelen voltak fegyvert használni.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet „katonája”. Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propagandacélból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz.

Az elmúlt három évben azonban több mint 240 ember halt meg Franciaországban az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő, korábban nagy területeket megszállás alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei vagy a dzsihádista szervezettel rokonszenvező merénylők által elkövetett terrortámadásokban.

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a „szabadság ellenségeinek”. Gerard Collomb francia belügyminiszter tweetüzenetben méltatta a rendőrség „higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette.”

Borítóképünkön francia rendőrök a támadás helyszínén.

Forrás: Van Der Hasselt / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!