Négyszáz év magány

2018.05.22. 11:45

Történelmi pillanatokat hozott Áder moldvai látogatása

Pogár László, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke szerint közössége legalább négy évszázada várja, hogy magyar király vagy államfő keresse fel őket.

Forrás: MTI Fotó

Történelmi pillanatként élték meg a csángók Áder János köztársasági elnök moldvai látogatását – jelentette ki a Krónikának Pogár László, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke.

Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita a múlt pénteken látogatott el a Bákó megyei Lészpedre, a csíksomlyói búcsú előtti napon, ahol a moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínén csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták, és közösségi vezetőkkel is találkozott.

Pogár a lap kérdésére úgy fogalmazott, a látogatás megerősítette bennük az összetartozás és szeretet érzését.

„Rég vártuk azt, hogy valaki ilyen fentről meglátogasson minket itt Moldvában. A pénteki esemény azt üzeni, hogy mi is fontosak vagyunk, hogy a csángók is az anyaországhoz tartoznak, hogy a nyelvünk, a hagyományaink a magyar kultúra részét képezik. A lészpedi rendezvény után több emberrel is beszélgettem, mindannyian fontosnak nevezték ezt a történelmi látogatást”

– fogalmazott a közösségi vezető, aki szerint a magyar államfő látogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy a megcsappant számú csángó magyar közösség megmaradjon.

Pogár László elmondása szerint az igencsak szűkös program ellenére Áder János köztársasági elnököt tájékoztatták a közösség problémáiról, a moldvai magyar oktatási programról.

”Újfent fontosnak tartottuk hangsúlyozni, hogy továbbra is ritkán, elszigetelten csendül fel a magyar ima, mise a moldvai csángó falvak egyházi eseményein, fontos lenne, ha ezen a téren segítséget kapnánk. Ugyanakkor az óvodafejlesztési programra is kitértünk, örülnénk a magyar állam további segítségének”

– mondta az MCSMSZ vezetője.

A program keretében első lépésben Lészpeden, Pusztinában, és Magyarfaluban épül magyar óvoda, és ezek után további három helyszínen készülnek óvodaépítésre.

A közösségi vezető kitért arra is, hogy a moldvai magyar oktatás rendszeresen pedagógushiánnyal is küszködik, melyre a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) közösen próbálnak megoldást találni.

„Szívből remélem, hogy a magyar államfői látogatás hagyománnyá válik, szeretnénk, ha Áder János és felesége zarándokútja Moldva felé vezetne a következő években is”

– fogalmazott Pogár László.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita az ajándékba kapott „kendezővel” a Bákó megyei Lészpeden 2018. május 18-án. A moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínén az államfőt és feleségét csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták. Először kereste fel magyar köztársasági elnök a moldvai csángó közösséget.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!