Kulturális önvédelem

2018.06.08. 15:00

Ausztriából kiutasítanak több imámot, és bezárnak hét mecsetet

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta: "Párhuzamos társadalmaknak, a politikai iszlámnak és az iszlamista radikalizálódásnak nincs helye ebben az országban."

The 300 Imams of the Islamic Religious Community in Austria (IGGOe) signed a declaration against terrorism, extremism and violence. Imams are pictured in the front of the Islamic Centre of Vienna's Florisdorf district during a signing ceremony on June 14, 2017 in Vienna, (Photo credit should read "Georges Schneider/APA-PictureDesk via AFP")

A politikus Bécsben jelentette be, hogy a „politikai iszlám” elleni fellépés jegyében több külföldről támogatott imámot kiutasítanak az országból, hét imahelyet pedig bezárnak. Mint elmondta, a döntés összefügg azzal, hogy az egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A heves társadalmi vitát kiváltó játék úgy vált ismertté szerte az országban, hogy a Falter című, balközép irányultságú hetilap néhány napja publikálta a bécsi török közösséghez kötődő mecsetben készült fényképeit. A fotókon katonai terepruhát viselő, sorba állított fiúk tisztelegnek, és török zászlót tartanak a kezükben gyerekközönség előtt. Más képeken a csata áldozatait játszó gyerekek látszanak, testük török zászlóba csavarva.

A szóban forgó mecsetet az AFP hírügynökség szerint az Ausztriai Iszlám Török Szövetség (ATIB) tartja fenn, és ez közvetlen kapcsolatban áll a vallási ügyek török állami intézményével (Diyanet). Az ATIB utólag szerencsétlennek nevezte a játék megrendezését.

A dpa német hírügynökség szélsőjobboldalinak minősítette az ATIB-ot, és úgy értesült, hogy a bezárandó hat másik mecsetet az Arab Vallási Közösség nevű szervezet tartja fenn. Az a negyven imám pedig, akinek az ausztriai tartózkodási engedélyét felülvizsgálják, mind az ATIB-hoz tartozik – írta a dpa.

Herbert Kickl belügyminiszter nem sokkal később közölte, hogy akár 60 imámot is kiutasíthatnak az országból, családtagjaikkal együtt.

Noha az osztrák törvények 2015 óta tiltják az országban tevékenykedő imámok finanszírozását külföldről, az ATIB kijátszotta a törvényt – jelentette ki Gernot Blümel kulturális miniszter, akihez a vallási ügyek is tartoznak. A török mecsetet azért zárták be, mert ott szélsőjobboldali tevékenység folyt, és mert működését nem engedélyezte az ausztriai muzulmánok ernyőszervezete. Az arab mecseteket pedig azért zárták be, mert szalafista nézeteket hirdettek bennük – mondta Blümel.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője a Twitteren reagált az osztrák bejelentésekre, és azt írta: ezek az ausztriai „populista hullám” eredményei. „Az osztrák kormány ideológiai álláspontja ellentétes az egyetemes jog elveivel, a társadalmi kohézió politikájával, a kisebbségek jogaival és az együttélés szabályaival. Az iszlámgyűlölet elfogadottá, megszokottá tételére tett erőfeszítéseket és a rasszizmust szigorúan el kell ítélni” – szögezte le a szóvivő.

Ankara és Bécs viszonya különösen feszült az elbukott 2016-os törökországi puccskísérlet miatti megtorló hatósági intézkedések kezdete óta. Az osztrák hatóságok áprilisban betiltották a június 24-i török parlamenti választások ausztriai kampányeseményeit, emiatt Erdogan hevesen bírálja Sebastian Kurzot.

Borítókép: Az Iszlám Vallási Közösség 300 imámja a bécsi Florisdorf kerületi mecset előtt 2017. június 14-én.

Fotó: AFP / Georges Schneider/ APA-PictureDesk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!