incidens

2018.06.08. 14:37

Ukrán nacionalisták romatábort vertek szét egy kijevi parkban, a rendőrség eljárást indított

A parkfelügyelet egyik munkatársa arról számolt be, hogy romák szállták meg a park egy részét, ahol viskókat tákoltak össze maguknak, folyamatosan pusztítják a környezetet, vágják a fákat, rengeteg szemetet hagynak maguk körül.

A Nemzeti Osztag elnevezésű ukrán nacionalista szervezet tagjai szétvertek egy illegálisan létesített átmeneti romatábort Kijev egyik parkjában, az ügyben a rendőrség garázdaság miatt eljárást indított – tájékoztatott pénteken az ukrán fővárosi rendőrkapitányság sajtóosztálya.

A hatóság közleményében azt ígérte, hogy keményen fel fognak lépni az effajta törvénysértések ellen, függetlenül attól, milyen szervezet követte el. Senkinek sincs joga – mint írták – pr-célból önhatalmúlag ultimátumokat intézni, és pogromokat végrehajtani más állampolgárokkal szemben, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozókat.

Az eset előzménye, hogy a parkfelügyelet egyik munkatársa a Facebookon közzétett egy bejegyzést, amelyben arról számolt be, hogy romák szállták meg a park egy részét, ahol viskókat tákoltak össze maguknak, folyamatosan pusztítják a környezetet, vágják a fákat, rengeteg szemetet hagynak maguk körül, a park dolgozóit pedig nem engedik be az általuk elfoglalt területre. Hozzátette, hogy a parkfelügyelet hiába fordult a rendőrséghez, a hatóság nem reagált.

Erre válaszul a Nemzeti Osztag a Facebookon közzétette: 24 órát adnak a romáknak, hogy maguktól elmenjenek, és eltakarítsák a szemetet. Ezt követően csütörtök este a szervezet egy csoportja megjelent a parkban és szétverte a romák táborát, amiről videofelvételt tettek közzé a Facebookon. A felvétel pénteken már nem volt elérhető. A rendőrség közlése szerint az incidensben senki sem sérült meg.

Az utóbbi időben nem ez volt az első ilyen eset. Áprilisban Kijev egy másik erdős területén az C14 (Szics) nevű szélsőséges nacionalista szervezet aktivistái gyújtottak fel egy roma sátortábort. A rendőrség akkor garázdaság és szándékos gyújtogatás miatt indított eljárást, de senkit sem tartóztattak le. Az akkori incidensben sem sérült meg senki.

Néhány hete az ország középső részében vertek szét ismeretlenek egy romatábort.

Szerhij Knyazjev, az országos rendőrség vezetője az áprilisi kijevi incidens után arról tájékoztatott, hogy a hasonló esetek egyre gyakoribbá válása miatt munkacsoportot hoznak létre jogvédők és a romák képviselőinek bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!