bababarát

2018.07.10. 12:33

Családias környezettel növelhető a gyermekvállalási kedv

A kormány szerint a gyerekvállalási kedv növelhető, ha családias környezetet teremtenek és a felesleges beavatkozásoktól mentes, magas színvonalú ellátást biztosítanak a szülészeteken, ezért is hirdették meg márciusban „a családbarát szülészetek” pályázatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

Ballet dancer Olga ESINA with Kirill KOURLAEV hold their baby daughter Adelina at AKH Vienna, Austria, on 3 rd April 2017. (Photo credit should read "Starpix/APA-PictureDesk via AFP")

Nagy Anikó a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) szervezésében tartott, A családdá válás egészségügyi vonatkozásai című tanácskozáson emlékeztetett: a családok évének alkalmából hirdették meg 10 milliárd forintos keretösszeggel a családbarát szülészetek pályázatot. Ezzel is támogatják a várandósgondozás és a szülésfelkészítés megerősítését, „a bababarát szülészetek” országos rendszerének létrehozását, valamint képzéseket is szerveznek a háborítatlan szülések támogatásáért és az anyatejes táplálás minél szélesebb körű elterjesztéséért.

Úgy fogalmazott, mára világossá vált, hogy Magyarország fejlődésének alapfeltétele a fenntartható demográfiai fordulat, ehhez támogatni kell a kívánt és a tervezett gyerekek megszületését.

Nemzeti érték és érdek a felnövekvő nemzedék egészségének megőrzése, a betegségek és a halálozások csökkentése, a gyermekvállalási kedv erősítése és a magyar lakosság számának emelkedése – tette hozzá.

Ezért a kormánynak is kiemelt célja – mondta -, hogy

a családtámogatási rendszer segítségével olyan családbarát környezetet teremtsen, amely vonzóvá teszi a gyermekvállalást.

Nagy Anikó kitért arra is, hogy az elmúlt években országszerte újultak meg a szülészetek és duplájára emelték a leadott anyatejért fizetett összeget, jövőre pedig növelik a meddő párok segítésére szánt forrásokat.

Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az európai országok különböző válaszokat próbálnak találni a demográfiai válságra,

Magyarország azonban nem a betelepítést választotta, hanem komplex családpolitikával igyekszik válaszolni a kihívásokra.

A kormány 2010 óta arra törekszik, hogy a magyar társadalom munkaalapú legyen és a családok minél erősebb szövetéből álljon – mondta.

Hozzátette, hogy ehhez a társadalom gondolkodását is formálni kell, ezért is nyilvánították 2018-at a családok évévé.

Szólt arról is, hogy kutatások szerint

az első szülésélmény meghatározza a további gyerekvállalást, ezért is fontos, hogy családbaráttá tegyék a szülészeteket.

Fűrész Tünde, a Kincs megbízott elnöke elmondta: a konferenciát annak alkalmából rendezték, hogy július elsején volt Semmelweis Ignác orvosnak, „az anyák megmentőjének” 200. születésnapja, valamint július 11-én lesz a népesedés világnapja, 1987-ben ugyanis ezen a napon érte el az ötmilliárdot a Föld népessége.

A rendezvényen két, demográfiai szempontból kiemelt témát járnak körbe: a családbarát szülészetekről és a lelki egészség gyermekvállalásban betöltött szerepéről tartanak előadást a meghívottak – ismertette Fűrész Tünde.

Hozzátette, a népesedéspolitika közös nemzeti ügy és ágazatközi terület, amelyben nem csak a családpolitikának, hanem az egészségügynek, az oktatásnak is van szerepe.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese arról beszélt, bíznak abban, hogy az egészségügyben egyre inkább kulcskérdéssé válik a családbarátság. Megemlítette, hogy

jelenleg 19 kórháznak van „bababarát” minősítése,

a Magyar Kórházszövetség egri konferenciáján pedig idén először adtak át „családbarát kórházi osztály” elismeréseket, amelyeket 16 osztály kapott meg.

Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke hangsúlyozta: Semmelweis Ignác örökségének megőrzése nemcsak erkölcsi-szakmai kötelesség, hanem „honpolgári büszkeség” is.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / STARPIX / APA-PICTUREDESK / APA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!