életben vannak

2018.07.02. 19:16

Megtalálták a kilenc napja elveszett diákcsoportot

Élve találtak meg hétfőn Thaiföldön 12 diákot és fociedzőjüket, akiknek kilenc napja nyoma veszett a félig elárasztott, észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben - közölte Csiang Rai tartomány kormányzója.

Fotós: AFP

Narongsak Osottanakorn újságíróknak elmondta: a thaiföldi haditengerészet különleges alakulata találta meg az eltűnteket, akik mindannyian „életjeleket mutatnak”.

A tizenhárom fős csoport június 23-án tűnt el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben.

Keresésükre nemzetközi erőfeszítések indultak. A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves edzőjük egy áradást követően rekedtek a földalatti járatrendszerben.

„Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket”

- tette hozzá Narongsak, hangsúlyozva, hogy a veszély még nem múlt el.

A csoporthoz búvároknak sikerült időközben eljutniuk, miközben más mentőegységek a víz kiszivattyúzásán fáradoznak.

A mentést végző alakulat által – helyi idő szerint kedd reggel – közzétett ötperces videón a focimezekbe öltözött fiatalokat és edzőjüket lehetett látni, ahogy egy vízszint fölött lévő barlangcsarnokban gubbasztottak a szárazon, és egy fénycsóva világítja meg arcukat. A felvételen a mentőalakulat egyik tagja angolul így biztatja egyiküket: „Nagyon erős vagy”.

A családok kitörő örömmel fogadták a híreket.

Narongsak korábban elmondta, hogy az eltűnteket 300-400 méterre attól a helytől találták meg, ahol eredetileg sejtették őket.

A kormányzó szerint az orvosok most megvizsgálják a gyerekeket, hogy jó egészségben vannak-e, gondjukat viselik, míg elegendő erejük lesz önmaguktól mozogni, s csak ezt követően veszik fontolóra, hogy kihozzák őket.

Borítókép: mosolygó családtagok, mikor meghallották az örömhírt

AFP PHOTO / Lillian Suwanrumpha

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!