Veszélyes mirelit zöldség

2018.07.07. 06:59

Nem hibázott a visszahívott mirelit termékek gyártója

A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés.

Nem hibázott a gyártó, amelynek üzemében megtalálták az Európa-szerte több halálos áldozattal járó megbetegedésért felelős baktériumot – írta szombati lapszámában a Magyar Idők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva.

A Nébih a lap megkeresésére közölte:

a Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen,

ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását, amit a cég haladéktalanul megkezdett.

Mint a Baon.hu megírta, egy bajai üzem hozható összefüggésbe a zöldségek okozta halálesetekkel. A részleteket közlő cikkben egy névtelenül nyilatkozó, élelmiszer-higiéniával foglalkozó mérnököt idéznek, aki azt mondta: a konkrét esetet és gyárat nem ismeri, ám évtizedes tapasztalata szerint az előfordulhat, hogy egy gép rejtett, nem megfelelő módon takarított zugában bújik meg a baktérium, amit a gyártósor másik helyén vett mintából nem lehet kimutatni az ellenőrzés során.

A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés, az élelmiszer-biztonsági szakemberek fokozott mintavétellel ellenőrzik a munkát, a feldolgozóból egyelőre nem kerülhetnek a piacra termékek.

A hatóság – a Greenyard mellett – más hűtőipari üzemeket is kiemelten ellenőriz,

a többi hazai hűtőipari üzemben nem találták meg a megbetegedést okozó baktériumtörzset.

A bajai feldolgozóban több márka termékei készülnek, az Iglo mellett több áruházlánc saját márkás fagyasztott árui kerülnek ki a multinacionális társaság magyarországi üzemből. Az Iglo-termékeket forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. közölte: a visszahívás elővigyázatosságból történik, és csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják – olvasható a Magyar Időkben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Gérard Houin / Belga Mag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!