Gyanús körülmények

2018.07.04. 23:20

Novicsok idegméreg okozta a két brit megbetegedését

Ugyanettől a hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és leánya.

Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában – közölte szerdán késő este a Scotland Yard.

Mint ismert, egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi lett rosszul Amesbury városában lévő otthonukban, Salisburytől mintegy 16 kilométerre. A helyi hatóságok szerint a nő neve Dawn Sturgess, a férfié Charlie Rowley.

A területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség főparancsnok-helyettese, Paul Mills egy korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy először, szombat reggel a nő lett rosszul, és kihívták hozzá a mentőket. Ugyanaznap, később a férfi rosszulléte miatt riasztották ismét a mentőszolgálatot ugyanarra a lakcímre.

A főparancsnok-helyettes hangsúlyozta: továbbra sem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény. Hozzátette, hogy az incidens hátterének feltárásán 12 partnerügynökség dolgozik.

Nem sokkal Mills sajtótájékoztatója előtt nyilvánosságra került, hogy a két beteg szervezetéből vett mintákat a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetébe küldték a megbetegedést okozó anyag azonosítása végett.

Azt a Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyagot is a Porton Downban – Amesburytől és Salisburytől néhány kilométerre – működő katonai laboratórium azonosította, amelytől éppen négy hónapja, március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában – ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt kezelik -, de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten „biztonságos helyen” tartózkodnak.

A rendőrség elővigyázatosságból szalagkordonnal elkerített több olyan helyszínt, ahol megbetegedése előtt a pár Amesburyben, illetve Salisburyben megfordult, nem látni azonban vegyvédelmi öltözetet viselő szakértőket, akik a Szkripal-incidens után minden érintett helyszínen nagy számban jelen voltak.

Paul Mills hangsúlyozta, hogy a két megbetegedett brit állampolgáron kívül senki más nem szorult hasonló tünetekkel orvosi ellátásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!