a tálibok vállalták

2018.07.13. 19:34

Öngyilkos merénylő robbantott Pakisztánban

Legalább 70 ember meghalt pénteken Délnyugat-Pakisztánban egy választási kampánygyűlésen.

A robbantást Beludzsisztán tartományban, a Kvetta városhoz közeli Másztungban hajtották végre.

A tartomány egészségügyi tisztségviselőinek közlése szerint meghaladta a 120-at a sebesültek száma. Egyes nyilatkozatok szerint a halálos áldozatok száma eléri a 85-öt.

A merénylet a tartományi gyűlés képviselői tisztségéért induló egyik jelölt kampányát vette célba. A Beludzsisztán Avami Párt jelöltje életét vesztette a támadásban. A rendezvényen több mint ezren vettek részt.

Ez volt egy nap alatt a második választási kampány elleni támadás Pakisztánban. Korábban az észak-nyugati Bannu városában robbantottak egy másik jelölt konvoja mellett, 4 ember halt meg és mintegy 40-en sebesültek meg. A Muttahida Madzsliszi-Amal (MMA) konzervatív pártszövetség színeiben induló képviselőjelölt túlélte a támadást.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén az ország északnyugati részén lévő Pesavarban, a támadásban 20-an meghaltak és 65-en megsebesültek. Életét vesztette egy tartományi képviselőjelölt is.

A merénylet elkövetéséért a pakisztáni tálib mozgalom jelentkezett.

A több szélsőséges csoportot alkotó pakisztáni tálibok több mint egy évtizede harcolnak a kormány ellen. Az elmúlt években a hadsereg offenzíváit követően Pakisztán-szerte csökkent az erőszakcselekmények száma. Sok szélsőséges a szomszédos Afganisztánban keresett menedéket.

Pesavar a székhelye Haibár-Pahtunhva tartománynak, amelyet az ANP kormányzott 2008 és 2013 között. A tartomány területén 2009-ben nagyszabású offenzívát folytatott a hadsereg az iszlamista szélsőségesek ellen. A radikálisok válaszul az ANP több száz vezetőjével és támogatójával végeztek a 2013-as választások idején. A pastuk etnikai pártjának számító ANP kifejezetten ellenzi a tálibokéhoz hasonlóan szélsőséges csoportok tevékenységét.

Pakisztánban július 25-én tartanak általános választásokat. A hadsereg kedden bejelentette, hogy több mint 371 ezer katonával szavatolja a voksolás békéjét és biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!