Hangsúlyos nemzetpolitika

2018.07.31. 14:27

Szomszédaink még nem jöttek rá, hogy Magyarország nem ellenség

Az utóbbi 27-28 év a bizonyíték, hogy a magyarság együttműködő, de szeretné biztosítva látni a lehetőségét annak, hogy közösségként megmaradjon és reprodukálódjon – mondta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

Csíksomlyó, 2015. július 4. Résztvevõk a magyar nemzeti lobogó elõtt fényképezkednek az erdélyi Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napja ünnepség kezdete elõtt 2015. július 4-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Magasabb szintre emelődött a nemzetpolitika a kormányon belül – mondta Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az Echo TV-nek nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor a tusványosi beszédében a Kárpát-medence újjáépítésére hívta meg Magyarország szomszédait. A szociológus szakember kifejtette, hogy 2010-ben elkezdődött itthon egy nemzet- és közösségépítő politika, melynek részelemei – a nemzetpolitikai keretstratégia, a tematikus évek, a kulturális nemzetpolitikai események és intézkedések, a magyar-magyar kapcsolatok szorosabbá válása, a kisebbségi jogvédelem – szépen lassan összeérnek. Kántor Zoltán kiemelte, hogy

noha a Magyarországgal való együttműködéssel jól láthatóan mindenki jól jár, szomszédaink még mindig nem jöttek rá, hogy Magyarország nem az ellenségük.

Kitért arra is, hogy Románia esetében különösen nehéz helyzettel szembesülünk, hiszen sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ők is megértéssel forduljanak a magyarok, főleg az országuk területén élő másfél milliós magyar kisebbség felé. „Az utóbbi 27-28 év a bizonyíték, hogy együttműködő a magyarság, de szeretné biztosítva látni a lehetőségét annak, hogy közösségként megmaradjon és reprodukálódjon” – emelte ki.

A kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban rámutatott, hogy az a legveszélyeztetettebb külhoni magyar közösség,

és a magyar állam részéről helyes volt a kemény fellépés Ukrajnával szemben, jó döntés volt nemzetközi porondra vinni a kárpátaljai magyarok ügyét. Számon kell kérni Ukrajnán a korábbi ígéreteit a kisebbségvédelem területén – fűzte hozzá. Mint elmondta,

segíteni kell a kárpátaljai magyarságot a maradásában, hogy ne a kivándorlás mellett döntsenek.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta: a magyar kormány támogatásai révén látjuk, hogy közösségek, iskolák, orvosok, tanítók és egyházi személyek is kapnak többek között támogatásokat, ösztöndíjakat erősítve az ottmaradást. Közösen reménykedünk a kárpátaljai magyarsággal, hogy előbb-utóbb az ukrán kormánnyal sikerül egyezségre jutni, hogy a kárpátaljai magyarok jogai biztosítva legyenek – mondta.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Résztvevők a magyar nemzeti lobogó előtt fényképezkednek Csíksomlyón 2015. július 4-én.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!