Ostrom

2018.07.26. 19:43

Migránsok százai törték át a spanyol határkerítést

Az incidens a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítésnél történt csütörtökön – közölte a spanyol csendőrség.

A hatóság közleménye szerint 602, a szubszaharai térségből származó határsértőnek sikerült áthatolnia a kerítéseken, amelyeket átvágtak. A beszámolók szerint a rendkívül jól ellenőrzött, 8,4 kilométer hosszú és 6 méter magas, pengékkel és szögesdróttal megerősített dupla kerítéssor leggyengébb szakaszán történt az eset, amelyet nem látnak be teljesen a biztonsági kamerák. A marokkói és spanyol hatóságoknak így is százakat sikerült feltartóztatni, az Europapress hírügynökség szerint rendkívül erőszakos akcióban.

A csendőrség közleményében beszámolt róla, hogy

a határsértők házi készítésű fegyverekkel igyekeztek megakadályozni a hatóságok közbelépését: például oltott mésszel, széklettel megtöltött műanyag palackokat dobáltak feléjük, és átalakított spray-t használtak „lángszóróként”.

Adataik szerint a rendfenntartók közül öten kerültek kórházba, az illegális határátlépők közül pedig tizenhatan. A helyi vöröskereszt arról számolt be, hogy 22 spanyol csendőrt és 132 afrikai határsértőt láttak el a helyszínen.

Az illegális bevándorlók a kerítésen átjutva a ceutai ideiglenes befogadóközpontban találnak menedéket, ahol nyilvántartásba kerülnek. Csakhogy az intézményben teltház van, és kapacitását 15 százalékkal meghaladva működik – írta a spanyol sajtó.

A két országot elválasztó kerítésnél hónapok óta nem történtek határsértési kísérletek. A spanyol belügyminisztérium a hónap elején közölte, hogy az idei év első felében kevesebben jutottak be jogosulatlanul az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére szárazföldi úton, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Földközi-tenger nyugati szakaszára, ezen belül pedig a Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás fokozódik az utóbbi időben. Az uniós part- és határvédelmi ügynökségnek (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb tengeri úti belépési vonal Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!