Történelmi pillanat

2018.07.03. 21:07

Tunéziai politikus lett az arab világ első női főpolgármestere

Az 53 éves nő gyógyszerészdiplomával rendelkezik, egy gyógyszeripari cég vezetője is egyben

Szuád Abdar-Rahímot választották meg kedden a tunéziai főváros, Tunisz polgármesterének, ő lett az első nő egy arab ország fővárosának polgármesteri tisztségében.

A mérsékelt iszlamista párt, az Ennahda (Újjászületés) jelöltjére a 60 tagú önkormányzati tanács 26 tagja szavazott igennel, 22 ellene.

„Ajánlom ezt a győzelmet minden tunéziainak és minden nőnek, aki küzdelmet folytat azért, hogy ilyen magas beosztást tölthessen be” – mondta Abdar-Rahím a megválasztását követően.

Az 53 éves nő gyógyszerészdiplomával rendelkezik, egy gyógyszeripari cég vezetője is egyben. A 2018. májusi tunéziai helyhatósági választásokon pártjának listavezetője volt.

Tunéziában május 6-án tartottak először szabad helyhatósági választásokat a 2011-es „arab tavasz” óta. A választások legnagyobb győztese az Ennahda volt. A választások lebonyolításáért felelős szerv adatai szerint a közel 1600 jelölt 47 százaléka nő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!