Illegális bevándorlás

2018.08.27. 09:26

Alapjogokért Központ: vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós jogértelmezésnek vissza kell térnie ahhoz az elvhez, hogy menekültstátus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség.

Mórahalom, 2016. február 22. Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértõt fogtak el a rendõrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán

Szánthó Miklós az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.

Elmondta:

a genfi menekültügyi egyezmény józan észen alapuló jogértelmezése alkalmas lenne a migrációs válság kezelésére,

azonban az egyezmény uniószerte elterjedt liberális értelmezése globális szociális ellátásnak tekinti a menekültjogot.

A keddi, milánói olasz-magyar megbeszélésen a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzák majd. A megbeszéléssel kapcsolatban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.

Borítókép: Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!