elegük van

2018.08.12. 10:42

Tízezrek tüntettek Okinaván egy amerikai bázis tervezett áthelyezése miatt

A támaszpontok kérdése évtizedek óta társadalmi vita és ellenállás tárgya a szigeten.

Japán és az Egyesült Államok 1996-ban állapodott meg abban, hogy az amerikai tengerészgyalogság Futenma légitámaszpontját áthelyezik a sziget egy olyan pontjára, a 62 ezer lakosú Nago város egyik kerületébe, Henokóba, amely nem olyan sűrűn lakott, mint a létesítménynek most helyet adó Ginovan város. A költöztetés ellenzői szerint viszont a helyiek egyáltalán nem akarnak amerikai támaszpontot látni a szigeten, ráadásul a bázis áthelyezése a környezetet is súlyosan károsítaná.

Mintegy 70 ezer ember gyűlt össze a Nahában, Okinava prefektúra központjában tartott demonstráción. A tömeg egyperces néma csenddel emlékezett Okinava szerdán, betegség következtében elhunyt kormányzójára, Onaga Takesira, aki a bázis áthelyezése elleni küzdelem élharcosa volt, és aki élesen bírálta a japán központi kormányzatot amiatt, hogy semmibe veszi a szigeten élők véleményét. A kormányzó több pert is indított az ügyben a tokiói kormány ellen.

A tiltakozók azt próbálják megakadályozni, hogy a henokói öböl feltöltésével elkezdjék kialakítani a Futenma bázis új helyét. Környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az öbölbe tervezett munkálatok veszélybe sodorhatják az ottani korallok és a már eleve erősen lecsökkent állományú, veszélyeztetett dugongok élőhelyét.

A támaszpontok kérdése évtizedek óta társadalmi vita és ellenállás tárgya Okinaván. A mindössze 1200 négyzetkilométeres sziget nagyjából ötödét amerikai katonai bázisok borítják, amelyeken több mint 20 ezer katona teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!