Konferencia

2018.10.31. 17:12

Az Országházban is megemlékeztek a száz éve meggyilkolt kormányfőről

Tisza István néhai miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága a Magyar Történelmi Társulattal (MTT) 1918 – A nagy összeomlás címmel szerdán a Parlamentben. Az eseményen bemutatták az Ahogy éltem, úgy fogok meghalni - Tisza István tragédiája című dokumentumfilmet.

Budapest, 2018. október 31. Bellavics István, az Országgyûlés Hivatala közgyûjteményi és közmûvelõdési igazgatója köszöntõt mond az "1918 - A nagy összeomlás" címû konferencián és az "Ahogy éltem, úgy fogok meghalni" - Tisza István tragédiája címû dokumentumfilm bemutatóján az Országházban 2018. október 31-én. A megemlékezést az Országgyûlés Hivatalának Közgyûjteményi és Közmûvelõdési Igazgatósága és a Magyar Történelmi Társulat rendezte. Tisza István egykori miniszterelnököt 100 éve, 1918. október 31-én gyilkolták meg. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a tanácskozást megnyitó beszédében azt mondta, bár a néhai kormányfő önmeghatározása szerint szabadelvű volt, ez azonban akkor mást jelentett: ő biztosan máshová tartott, mint azok, akiket ma neveznek liberálisoknak. Tisza István ellene volt az üres szólamoknak, a cselekvés nélküli szavaknak – idézte fel Lázár János, aki szerint

az egykori kormányfőnek példaképnek kellene lennie a jelen és a közeljövő magyar politikusai számára, ha az országot újra azzá a nagy állammá akarják tenni, amely ezer éven át, a miniszterelnök meggyilkolásáig létezett.

Felidézte, hogy korszakában távol állt egymástól a protestantizmus és a katolicizmus, így kivételes szorgalom és tudás kellett ahhoz, hogy a katolikus Habsburgok birodalmában egy kálomista magyar középnemes emelkedhessen az ország ilyen magas közjogi tisztségébe.

Kövér László házelnök (elöl, j) és Lázár János miniszterelnöki biztos, fideszes országgyűlési képviseő (elöl, b) az emlékkonferencián
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A képviselő azt hangoztatta, hogy Tisza István körül változott a világ, és nem fordítva: ő egy helyben állt, megmaradt keresztyénnek, harcosnak és magyarnak. Ugyan politikáján többször módosított, ezt csupán azért tette, hogy a hitét, az elköteleződését soha ne kelljen megmásítania – tért ki a néhai miniszterelnök elvhűségére. Lázár János jelezte,

Tisza István azt vallotta, hogy az ember személyes erkölcse a politikáját is meghatározza: úgy vélekedett, hogy hitvány ember nem csinálhat jó politikát.

Köszöntőjében Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója hangsúlyozta: Tisza István nem a halálra készült, hanem élete utolsó heteiben is lázasan dolgozott, hogy kiutat találjon az egyre beszűkülő lehetőségek között a világháborús vereség után. Eszményeiben és istenhitében nagyon szilárd, konok politikus volt. Ezekből az értékekből nem engedett, ezért ellenfeleket, sőt egyre több őt gyűlölő ellenséget szerzett – közölte.

Megtelt az ülésterem
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tisza István nem várta a halálát, hanem épp a kibontakozáson dolgozott. Ennek ellenére meggyilkolásának napja, 1918. október 31. mégis szimbolikus dátuma lett a magyar történelemnek. Halála egy nagy, ellentmondásos korszak végét és a történelmi Magyarország szétesését is jelenti mindmáig – jelentette ki Bellavics István, aki a modern Magyarország egyik legkiemelkedőbb politikusának nevezte a hajdani miniszterelnököt.

Maruzsa Zoltán Viktor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára Tisza István utolsó hónapjáról beszélt. A rendezvényen előadást tartott ifj. Bertényi Iván, Hatos Pál, Katona Csaba, Kovács Dávid, Révész Tamás, Tamara Scheer, valamint Szarka László történész is. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A konferenciát Hermann Róbert, az MTT elnöke vezette le.

Portálunk Tisza Istvánról szóló megemlékezését, a miniszterelnök portréját ide kattintva tudja elolvasni.

A miniszterelnökről szóló, a konferencián bemutatott dokumentumfilm előzetesét pedig itt tudja megtekinteni:

Borítókép: Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója köszöntőt mond az „1918 – A nagy összeomlás” című konferencián és az „Ahogy éltem, úgy fogok meghalni” – Tisza István tragédiája című dokumentumfilm bemutatóján az Országházban 2018. október 31-én

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!