hogyan tovább?

2018.10.25. 11:52

Elutasították Sarkozy kérvényét egy bírósági eljárás megindítása ellen

Ügyvédje már közölte, hogy a legmagasabb bírói fórum, a semmítőszék elő viszik az ügyet.

Elutasították csütörtökön Nicolas Sarkozy volt francia elnök kérvényét, amelyet annak érdekében nyújtott be, hogy elkerülje a bírósági eljárást amiatt, hogy a vádak szerint jelentősen túllépte a törvény által előírt pénzügyi keretet 2012-es újraválasztási kampányában.

A párizsi fellebbviteli bíróság utasította el Sarkozy beadványát, amelyet egy tavaly februári bírói döntés ellen nyújtott be az egykori államfő.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat szerint Sarkozy kampányában több mint 20 millió euróval léphette túl a törvény által maximum 22,5 millió euróban rögzített költekezési keretet.

A volt elnöknek még egy további fellebbezési lehetősége van, mielőtt bíróság elé állítanák az ügyben. Ügyvédje már közölte, hogy a legmagasabb bírói fórum, a semmítőszék elő viszik az ügyet.

Sarkozy ellen három különböző ügyben folyik eljárás. A 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás ellene. A vizsgálat során lehallgatott telefonbeszélgetések alapján egy másik ügy miatt befolyással való üzérkedés és korrupció gyanújával is bíróság elé kerülhet.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke. A 2017-es elnökválasztáson ismét indulni szeretett volna, de pártja előválasztásán végül nem sikerült megszereznie az elnökjelöltséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!