örök gondolatok

2018.10.29. 16:13

Emlékülést rendeztek Tisza István halálának századik évfordulójára

Szimbolikusan Tisza István meggyilkolásával szűnt meg a történelmi Magyarország, halálával egy időben omlott össze a nevével szorosan összeforrt dualista állam.

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány hétfőn Budapesten.

Az esemény fővédnöke, Boross Péter korábbi kormányfő azt mondta, a konferencia feladata, hogy helyreállítsa a tisztességes és tárgyilagos felfogást az oktatásban. Úgy vélekedett, hogy változatlanul nincs rend a kulturális közéletben, ezért minden jó szándékú magyar kötelessége, hogy segítse annak létrehozását.

1945 után hazugságokat pumpáltak a fejekbe, és ez a tudatot romboló, ártó szellemiség túl hosszú időt kapott

- közölte.

Boross Péter hangsúlyozta, történelmi személyiségek megítélésekor azt az alapelvet szükséges szem előtt tartani, hogy

bár lehet, tudták, mit kellett volna tenniük, de úgy cselekedtek, ahogyan lehetséges volt.

Tisza Istvánnak talán nem kellett volna távoznia posztjáról a háború alatt – mondta a korábbi miniszterelnök, megjegyezve: IV. Károly nem volt akkora tekintély, mint Ferenc József.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az emlékülés védnöke úgy fogalmazott, hogy Tisza István „talpig férfi” volt: szellemileg és fizikailag egyaránt alkalmas személy, aki egész élete során fejlesztette adottságait.

Nem értették meg, de nagyságát mindenki elismerte

- jelentette ki.

Protestáns ősnemes volt, aki a magyar hagyományokat és a keresztény értékeket követte. Bátran és lovagiasan viselkedett, szociális érzékenységről tett tanúbizonyságot, felelősséget vállalt a nemzetért – sorolta Kásler Miklós.

A néhai miniszterelnöknek meggyőződése volt, hogy a megismerésnek korlátai vannak, ugyanakkor megtalálta a hit és a ráció egyensúlyát – tette hozzá.

A miniszter kitért arra, hogy Tisza István és Ady Endre költő rossz véleménnyel volt egymásról. Károlyi Mihály néhai miniszterelnökhöz viszonyítva pedig egészen más jellem volt Tisza István. Kásler Miklós azt mondta, utóbbi úriemberként viselkedett, míg Károlyi Mihály provokálta őt.

Varga Benedek, a házigazda Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében azt hangoztatta, hogy az egykori kormányfő egyszerre volt liberális és konzervatív.

Gondolkodását áthatotta a nemzetközpontúság

- tette hozzá. Tisza István úgy gondolta, a nép érdekeit nem biztos, hogy a nép képviseli a legjobban – idézte fel.

Azt mondta,

a néhai miniszterelnök elképesztő szakember volt, képzettsége, világlátottsága kiemelkedett.

Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Tisza István emlékezete száz éve töretlen:

olyan karizmatikus volt, hogy minden kornak viszonyulnia kellett alakjához.

Az 1945-1990 közötti időszakban a kommunista hatalom a háború felelőseként láttatta a néhai miniszterelnököt.

Ady Endre szavait idézték róla: „vad, geszti bolond” – mutatott rá.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy Tisza István korának ügyei sokszor egybeesnek a ma problémáival, és a mostani kérdésekre gyakran az ő gondolatai adják meg a választ.

Gróf Tisza István, 1903-1905, majd 1913-1917 között Magyarország miniszterelnöki tisztségét töltötte be. Kezdetben a háború ellen volt, mert felkészületlennek tartotta az országot. A világháborút kirobbantó szarajevói merénylet után feladta tartózkodó attitűdjét, és minden erejét a háborús célok szolgálatába állította. A Ferenc József halála után, 1916-ban trónra kerülő IV. Károly nem rokonszenvezett vele, és 1917 júniusában felmentette. A háború végére a régi rend jelképének számított. Az őszirózsás forradalom során, 1918. október 31-én Hermina úti villájában lőtte agyon négy katonaruhás fegyveres.

Borítókép: Boross Péter volt miniszterelnök beszédet mond a Tisza István halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen a Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. október 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!