bűnügy

2018.10.08. 14:50

Keresett egyiptomi terroristát fogtak el Líbiában

A líbiai biztonsági erők elfogták Hisám al-Asmávít, az egyik legkeresettebb egyiptomi terroristát – jelentették kelet-líbiai katonai források.

Egyiptomi katonai források is megerősítették a letartóztatás hírét.

Al-Asmaví az egyiptomi hatóságok szerint az al-Kaidához köthető Anszár al-Iszlám terrorszervezet vezetője, és több merénylet fűződik a nevéhez. A többi közt ő a felelőse a tavaly októberben Kairótól délnyugatra végrehajtott támadásnak, amelyben az egyiptomi belügyminisztérium hivatalos adatai szerint a biztonsági erők 16 tagja – köztük 11 tiszt, négy sorkatona és egy őrmester – meghalt. A szervezetet gyanúsítják továbbá egy 2013-ban történt sikertelen merénylettel is, amely az ország akkori belügyminisztere ellen irányult.

A Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője szerint al-Asmavít a dzsihadisták líbiai fellegvárában, az ország keleti részén található Derna városában fogták el.

Al-Asmaví, aki korábban az egyiptomi különleges erők tisztje volt, elsősorban az egyiptomi hadsereg volt tisztjei körében igyekezett szervezete számára tagokat toborozni.

Ahmed Miszmárí, a Líbiai Nemzeti Hadsereg szóvivője azt mondta, hogy al-Asmávít a nyomozás lefolytatása után valószínűleg kiadják Egyiptomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!