vérontás

2018.10.21. 20:29

Keresztények és muszlimok csaptak össze Nigériában

Legkevesebb 55 ember vesztette életét a közép-nigériai Kaduna szövetségi tagállamban.

Sokan életüket vesztették Nigériában keresztények és muszlimok összecsapásaiban

Lagos, 2018. október 21., vasárnap (MTI/dpa) – Legkevesebb 55 ember vesztette életét a közép-nigériai Kaduna szövetségi tagállamban keresztények és muszlimok összecsapásaiban – közölte vasárnap egy névtelenséget kérő kormánytisztségviselő.

Egy névtelenséget kérő kormánytisztségviselő beszámolója szerint a harcokat egy vita előzte meg a Kasuwan Magani nevű település piacán. A jelentéktelennek tűnő vita az évek óta lappangó feszültségek hatására keresztények és muszlimok közötti vallási konfliktussá fajult – tette hozzá az illetékes.

Az összecsapásban az emberek késekkel és machetékkel kaszabolták egymást halálra, egyeseket pedig élve elégettek – mondta.

A tisztségviselő szerint a térségben továbbra is tapintható a feszültség, tekintettel arra, hogy a régió keresztény vezetőjét és feleségét elhurcolták az összecsapások kezdetén.

Közép-Nigéria több kevert etnikumú és felekezetileg megosztott térségében, így Kadunában is törnek ki időnként véres harcok. A nigériai tagállam északi részét túlnyomóan muszlimok, míg a délit keresztények lakják.

A mostani incidens a muszlim vallást követő, vándorló életmódot folytató hauszák népcsoport tagjai és a keresztény adarák között zajlott.

„Muhammadu Buhari elnök elítéli az újabb regionális zavargásokat” – írta Twitter-üzenetében Garba Shehu, a nigériai államfő szóvivője. Hangsúlyozta: egyetlen kultúra, vagy vallás sem támogatja az élet szentségének megsértését. „Békés együttélésre van szükség egy társadalom fejlődéséhez és jólétéhez” – fűzte hozzá a szóvivő.

Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria délebbi térségeibe vándorolt. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezet a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több száz ember esett áldozatul a viszálynak. Tavaly az élelemért és vízért folytatott harcok miatt hozzávetőleg ötszáz ember lelte halálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!