terror

2018.11.20. 12:00

Ismét lecsapott a Boko Haram

A fegyveresek Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól öt kilométerre mezőn dolgozó munkásokat támadtak meg hétfőn, és majdnem mindegyiküket megölték.

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet tagjai ismét megtámadtak egy falut Nigéria északkeleti részén, megöltek kilenc földművest, és elhurcoltak magukkal 12 embert – közölték kedden a helyi hatóságok.

A fegyveresek Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól öt kilométerre mezőn dolgozó munkásokat támadtak meg hétfőn, és majdnem mindegyiküket megölték. Utána elraboltak 12 embert – köztük több nőt – és megsebesítettek további három lakost, akik nem akartak velük menni – mondta el a falusi közösség vezetője az AFP francia hírügynökségnek.

Egy túlélő a mezőn dolgozók közül arról számolt be, hogy lőfegyverekkel támadtak rájuk. Vele együtt a társai is megpróbáltak elmenekülni, de csak néhányuknak sikerült életben maradni.

A Boko Haram emberei egy héttel korábban szintén megtámadták ezt a települést, akkor meggyilkoltak egy embert, felgyújtották a falut, és elhajtották a lakosok több száz jószágát. Egy másik településről ugyanaznap elraboltak hét nőt, miközben fegyveres őrök védelme alatt dolgoztak a mezőn – közölték polgárőrök, akik a hadsereg oldalán próbálják védeni a lakosságot a Boko Haramtól. Azóta ennek a falunak a lakosai Maiduguriban laknak, csak dolgozni járnak vissza nappal a földekre. Két nappal ezt megelőzően szintén megöltek 15 földművest, októberben pedig 12-t egy-egy településen.

Az iszlamista terrorszervezet emberei gyakran támadnak meg falvakat, elrabolják az ott élőket és kifosztják a települést. Az elrabolt férfiakat arra kényszerítik, hogy beálljanak közéjük, a nőket pedig feleségnek vagy cselédnek viszik el.

A nigériai kormány azt állítja, hogy a Boko Haram felett nemsokára győzelmet aratnak, ennek ellenére a szervezet emberei az utóbbi időben megsokszorozták támadásaikat mind a hadsereg, mind a civil lakosság ellen, és súlyos veszteségeket okoztak. A 2009-ben kezdődött dzsihadista felkelés eddig több mint 27 ezer halálos áldozatot követelt, és több mint 1,8 millió lakos kényszerült otthona elhagyására Nigéria északkeleti részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!