meghatározó személyiség

2018.11.01. 09:41

Szakály Sándor: Tisza István harmadszor is miniszterelnök lehetett volna

Az elmúlt évszázad történelmi eseményeit Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója kapcsán idézte fel a főigazgató.

Forrás: YouTube

Magyarország ma szuverén állam, azonban ez nem volt elmondható az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában – jelentette ki Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Szakály Sándor a műsorban a szuverenitás kapcsán emlékeztetett, Magyarország korábban egy birodalom része volt, azzal közös volt a hadügye, külügye és pénzügye is.

Az önálló, független Magyarország a régi monarchia romjain jött létre 1918 novemberében, miután Károlyi Mihály egy szűk körben kikiáltotta a Magyar Népköztársaságot. Csak ezek után bővült a választójog és tartottak szabad parlamenti választásokat.

Velkovics Vilmos kérdésére Szakály Sándor elmondta azt is, hogy az ország sorsán az első világháborút követően nem változtatott volna az sem, ha Tisza István képviseli a magyarok érdekeit, mivel a háború végkimenetele már Trianon előtt eldőlt a nemzet számára.

Borítókép: Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója

Forrás: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!