összefogás

2018.12.01. 08:16

A magyar-amerikai szövetséget hangsúlyozta az Atlanti Tanács alelnöke

A magyar-amerikai szövetség erősítésének fontosságát hangsúlyozta Damon Wilson, a nemzetközi ügyekkel foglalkozó Atlanti Tanács amerikai elemzőintézet alelnöke Washingtonban az amerikai magyarok legnagyobb szervezetének díszvacsoráján pénteken.

A Magyar Amerikai Koalíció (HAC) immár huszonhetedik alkalommal rendezte meg szokásos ünnepi díszvacsoráját, amelynek mindig a washingtoni magyar nagykövetség ad otthont. A Mikulás-vacsorának nevezett rendezvényen részt vett – mások mellett – George Pataki, New York állam magyar gyökerű volt kormányzója, April Foley, a Bush-kormányzat volt budapesti nagykövete és Damon Wilson, az amerikai Atlanti Tanács alelnöke.

Szabó László magyar nagykövet köszöntője után Andrea Lauer Rice, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke rövid filmvetítéssel, majd méltató szavakkal emlékezett meg az éppen huszonöt esztendővel ezelőtt elhunyt Antall Józsefről, a kommunizmus bukása utáni demokratikus Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről. Kiemelte a néhai kormányfő elkötelezettségét a határokon kívül élő magyarság iránt, és utalt a Kárpátalján élő őshonos magyar kisebbség küzdelmére. „Ez a közösség a túléléséért küzd, egy olyan rezsim uralma alatt, amely drasztikus intézkedéseket hoz, hogy megfossza őt az alapvető emberi jogaitól” – fogalmazott az amerikai magyar szervezet elnöke.

A Magyar Amerikai Koalíció egyébként a tavasszal vendégül látta Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, akinek találkozókat is szervezett az amerikai politikai élet több szereplőjével, és kitüntette Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát.

Damon Wilson, az Atlanti Tanács alelnöke beszédében a többi között a magyar-amerikai viszony további fejlesztése mellett foglalt állást. Hangsúlyozta, hogy Budapestnek és Washingtonnak erősítenie kell katonai szövetségét és össze kell fognia annak érdekében, hogy Magyarország szomszédjai is beágyazódhassanak a nyugati demokráciák táborába. „Stratégiai párbeszédre van szükségünk Budapest és Washington között” – hangoztatta.

Az Amerikai Magyar Koalíciót 1991-ben alapították, az óhaza és az Egyesült Államokban élő magyarok közötti kapcsolatok ápolására és a Magyarország határain kívül élő magyarok segítésére. A szervezet a többi között ösztöndíjakat ad és gyakornoki programokat szervez magyarországi és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára az Egyesült Államokban, az idén pedig elindította a John Lauer vezetőképző programot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!