többféle érdek

2018.12.04. 15:49

A migráció lehet az EP-választás meghatározó kampánytémája

Magyarország elfogadja a szolidaritást alapelvként, de semmilyen kvótát nem fogad el, annak jogi alapja sincs – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

Korábban nem fordult elő, hogy lenne egy európai kérdés, amely csaknem mindenhol meghatározza az EP-választás kampányát, de most a migráció ilyen ügy lehet – mondta Gulyás Gergely az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén. A migránsok szétosztási mechanizmusára utalva leszögezte: Magyarország elfogadja a szolidaritást alapelvként, de semmilyen kvótát nem fogad el, annak jogi alapja sincs.

Magyarország Európa-politikájáról, illetve a magyar-német kapcsolatokról tartott tájékoztatójában a miniszter úgy vélekedett, hogy azok a politikai folyamatok, amelyek Németországban lejátszódtak, egész Európában le fognak zajlani. Németországban korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a nagy pártok koalíciójának ne legyen nagyon nagy többsége, mégis ez látszik, és az EP-ben is hasonló lesz a helyzet – mondta. A baloldal várhatóan gyengülni fog, mert sosem állt ilyen rosszul Európa nagy államaiban, mint most – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Németországban a nagykoalíció gyakorlattá vált az utóbbi időben, de ez a helyzet mára megváltozott, és elsősorban a migráció rajzolta át az erőviszonyokat.

Kijelentette: Magyarországnak Németország a legstabilabb és legfontosabb politikai és gazdasági szövetségese, és bár „sok kérdésben nem értünk egyet”, kölcsönös érdek a jó együttműködés.

A miniszter kitért arra is: „több érdek szorításában vagyunk”, és Európa megosztottabb, mint valaha. Ahhoz, hogy az EU sikeres legyen, világossá kell tenni, mely területeken kell együttműködni, és melyek azok a területek, ahol a társadalmak közti különbségek miatt nincs egyetértés – magyarázta. Hozzátette: a különbözőségek elfogadására van szükség bizonyos kérdésekben, és a migráció is ilyen.

A következő többéves uniós költségvetésről elmondta: megállapodásra van szükség a nettó befizető tagállamok, valamint a kohéziós alap és az agrártámogatások haszonélvező országai között. A magyar álláspont egyértelmű: ha már a Brexit miatt a főösszeg csökken, mindenkinek arányosan többet kellene befizetni, erre Magyarország készen is állna, de ennek a lehetőségnek nagy az elutasítottsága, így valószínűleg mindenkinek kevesebb fog jutni – mutatott rá.

A miniszter szerint a kohéziós alap célja a tagállamok közötti életszínvonalbeli különbségek csökkentése, de az Európai Bizottság javaslata szerint a kisebb növekedést felmutató országokat kell segíteni, az életszínvonalbeli különbségek pedig másodlagosak. Azon országoknak volt azonban magas a gazdasági növekedése, amelyek betartották a maastrichti kritériumokat, vagyis a javaslat azokat büntetné, akik betartják a szabályokat – fűzte hozzá.

Az ülésen több ellenzéki képviselő firtatta, hogy Gulyás Gergely hogyan látja Magyarország geopolitika irányultságát. A miniszter azt mondta: Magyarország EU-tagsága nemzeti érdek, és a NATO képes a legnagyobb biztonságot szavatolni, így helyes döntés volt csatlakozni ezekhez az integrációkhoz.

Ugyancsak több képviselő kérdezett Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő ügyéről. Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország nemzetközi egyezmények alapján ad politikai menedékjogot. Hozzátette azt is, hogy az Európa Tanács és az Egyesült Államok az elmúlt egy-két évben is bírálta a macedón börtönviszonyokat és igazságszolgáltatást, az Európai Bizottság 2018-as országjelentése szerint pedig politikai befolyás érvényesül a macedón igazságszolgáltatásban.

Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!