Túlóratörvény

2018.12.13. 11:10

Böröcz László: törvényes volt a parlamenti szavazás

A Fidesz frakcióvezető-helyettese bohózatnak nevezte az ellenzék szerdai viselkedését, és aláhúzta: szabályosan zajlott a törvény elfogadása.

Böröcz László az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy ilyen ellenzéke van a választóknak. Mint mondta, ha valaki nem ért egyet egy törvényjavaslattal, a kormánypártok véleményével, annak megvannak a maga fórumai: ide sorolta a módosító javaslatot és a szavazást mint véleménynyilvánítási lehetőséget. „Ha pedig nem ért egyet az ellenzék a kormánypárti iránnyal és törvénykezéssel, akkor el kell nyerni a választók bizalmát, és meg kell nyerni a választásokat” – fűzte hozzá.

A frakcióvezető-helyettes a várható szankciókról azt mondta: a hivatalos személy elleni fellépés Btk.-kategória.

Vizsgálat fogja kideríteni a botrányban résztvevő képviselők felelősségét, hiszen a parlament elnökét nem engedték fel a pulpitusra, majd hangágyút és sípokat használtak az ülésteremben.

Hülyét csinált magából az ellenzék az egész ország előtt, nem értek el semmit a botrányos viselkedéssel. A szavazás pedig törvényes volt, a házszabály ugyanis nem rendelkezik arról, hogy a pulpitusról kell levezetni az ülést – mondta Böröcz az ECHO TV-nek.

A politikus kifejtette: kétféle szavazórendszer működik a parlamentben. Az egyiknél – amikor a házelnök a pulpituson ül – a képviselők a képviselői igazolványukkal tudnak szavazni. Abban az esetben, ha az elnök nem tud felmenni a pulpitusra akadályoztatás miatt, akkor mindenki a saját helyén tud szavazni, ehhez azonban már nincs szükség a kártyára.

Ennek kapcsán jelezte,

kérdéséket vet fel, hogy a jobbikos Jakab Péter miért ült be a miniszterelnök helyére és nyomogatta a szavazógépét.

Böröcz László úgy véli, olyan nem történhetett, hogy valaki akaratán kívül szavazott. Hozzátette:

Gyurcsány Ferenc megszavazta a munkatörvénykönyv módosító javaslatait.

Aggályosnak és bicskanyitogatónak nevezte, hogy Tordai Bence, aki a szerdai bohózat hangadója és a Kossuth téri tüntetés hangulatkeltője is volt, amióta a parlamentben ül, nincs tekintettel sem a házszabályra, sem a parlament tiszteletére és a működésére sem. Ennek ellenére Tordai Bence elvállalta, hogy parlamenti jegyző lesz, ami magasabb fizetéssel jár.

Ha Tordai Bencét az motiválja, hogy magasabb fizetésért cserébe jegyzőként bent ül a parlamentben, akkor nehéz elhinni tőle, hogy bármilyen elv alapján politizál – jegyezte meg.

A teljes beszélgetés:

 

Borítókép: Böröcz László az ECHO TV stúdiójában. Forrás: ECHO TV / Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!