tiltakozás

2018.12.01. 15:35

Éhségsztrájkba kezdett két bebörtönzött katalán vezető

Jordi Sánchez és Jordi Turull így kíván tiltakozni a spanyol bíróságok bánásmódja ellen. Sánchez 2017 októbere, Turull pedig 2018 márciusa óta ül börtönben.

A függetlenségpárti vezetők azért kezdtek éhségsztrájkolni, mert a spanyol alkotmánybíróság nem válaszolt beadványaikra.

„Elutasítjuk, hogy az alkotmánybíróság akadályozza az európai igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést” – írták közleményükben. A politikusok jelezték: az alkotmánybíróság elutasító válasza esetén az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnának ügyükkel.

„Nem várunk különleges bánásmódot a bíróságtól” – hangsúlyozták. „De nem fogjuk tétlenül tűrni a hátrányos megkülönböztetést vagy a jogtalan késlekedést” – tették hozzá.

Sánchez az előző héten a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: meggyőződése, hogy nem fog tisztességes eljárásban részesülni Spanyolországban. A katalán vezető ugyanakkor úgy vélte, hogy ő és társai sikerrel folyamodhatnának az Emberi Jogok Európai Bíróságához ügyükkel.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes szombaton leszögezte, hogy Spanyolországban mindenki egyenlő a törvény előtt, és számíthat az igazságszolgáltatás, valamint a jogállam garanciáira.

Miután Katalónia tavaly egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, Madrid közvetlen irányítása alá vonta az addig nagyfokú autonómiát élvező régiót, és közpénzek hűtlen kezelésével, valamint lázadással vádolt meg katalán vezetőket, akik közül kilencen börtönben várják perüket.

Bár a feszültség csökkent, a katalán kormány továbbra sem hagyott fel a függetlenedési kísérletekkel. Madrid leszögezte: nem fogadja el a régió elszakadását Spanyolországtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!