csapás-válaszcsapás

2019.01.03. 19:44

A nigeri hadsereg a Boko Haram több mint 200 harcosával végzett

A katonák múlt héten ütöttek rajta a nigériai dzsihadistákon.

„A szárazföldi alakulatok és a légierő együttes műveleteinek eredményeképpen január 2-ig a légicsapások az ellenség több mint 200 terroristáját tették ártalmatlanná, míg további 87 terroristával a szárazföldi erők tagjai végeztek” – részletezte az állami televízióban beolvasott közleményében a minisztérium.

A december 28-án indított „nagyszabású átfésülő művelet” a nigeri-nigériai határfolyó, a Komadugu vidékére, valamint a Csád-tó szigeteire összpontosul a közlemény szerint, amely hozzáteszi hogy ez a mocsaras térség rejtekhelyül szolgál a Boko Haram harcosainak. A minisztérium leszögezi, hogy a nigeri hadsereg az elmúlt hét harcaiban nem szenvedett semmilyen veszteséget.

A nigeri erők azt követőn indították meg offenzívájukat, hogy a szomszédos Nigéria hadserege aggodalmát fejezte ki, hogy a Boko Haram 2019 elején támadásokat hajthat végre a térségben lévő állásai ellen.

Az iszlamista fegyveresek a múlt héten foglalták el a Csád-tó közelében fekvő Baga városát, amely a dzsihadisták ellen harcoló térségbeli országok hadereinek egy fontos támaszpontjának ad otthont. A bázison fegyvereket, lőszereket és egyéb haditechnikai eszközöket tárolnak, ami nyilvánvaló célponttá teszi a szélsőségesek számára, akik 2015-ben már egyszer lerohanták a támaszpontot.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 20 ezren vesztették életüket és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból. Tavaly november 29-én a Csád-tóval határos négy ország elnökei n'djamenai értekezletükön a nemzetközi közösség segítségét kérték a Boko Haram ellen vívott harcukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!