tragédia

2019.01.31. 16:02

Csecsemők és gyerekek haltak meg egy szíriai táborban a hideg miatt

Hiába menekült el több ezer ember az otthonából az Iszlám Állam miatt, mert a táborokban áldatlan állapotok vannak.

Legalább 29 csecsemő és gyerek halt meg jelentések szerint egy túlzsúfolt északkelet-szíriai táborban az elmúlt két hónapban, többségük kihűlés következtében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

Mintegy 23 ezer ember menekült el az összecsapások elől Szíria Deir-ez-Zór tartományában, ahol az Iszlám Állam terrorista szervezet és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd szövetség harcol egymással. Emiatt az elmúlt időszakban egyre több ember érkezett al-Hol városának menekülttáborába, amelynek népessége egyre növekszik.

Elizabeth Hoff, az Egészségügyi Világszervezet szíriai képviselője elmondta, hogy al-Hol város menekülttáborában szívszorító a helyzet, gyerekek fagynak halálra, miután családjaik biztonságba kerültek.

Az Egészségügyi Világszervezet akadálytalan hozzáférést igényelt az al-holi táborhoz, mivel 33 ezer, a táborban élő ember számára kritikussá vált a helyzet; ők a hideg téli idő ellenére sátrak, takarók vagy fűtés nélkül maradtak. Ráadásul sokaknak napokig kellett gyalogolniuk, hogy elérjenek a menekülttáborig.

A WHO közleménye szerint sok újonnan érkező alultáplált és kimerült, mert évekig nélkülözésben kellett élniük, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt. A táborhoz, illetve a környező utakhoz a humanitárius hozzáférés bürokratikus akadályokba, valamint biztonsági megszorításokba ütközik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!