kisebbségben

2019.01.09. 17:35

Feladhatja kínai állampolgárságát és elhagyhatja Kínát több mint kétezer kazah

A hatóságok vallásuk és kultúrájuk megtagadására kényszerítették őket.

Kína engedélyezte több mint kétezer kazah nemzetiségűnek, hogy feladja kínai állampolgárságát, és elhagyja Kínát – közölte szerdán a kazah külügyminisztérium. A hírt közlő AP amerikai hírügynökség szerint ez a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő muszlimok elleni kemény hatósági fellépéssel van összefüggésben.

Kazahsztánban kényes témának számítanak a hszincsiangi muszlim ujgurok és kazahok elleni kínai intézkedések, amelyek keretében tízezreket tartanak fogva úgynevezett átnevelő táborokban. Kína ugyanis fontos kereskedelmi partnere Kazahsztánnak, így a kazah állami média ódzkodott beszámolni a muszlim vallású kisebbségek tömeges fogva tartásáról szóló hírekről.

Az átnevelő táborokat megjárt ujgurok és kazahok azt mondják, hogy a kínai hatóságok vallásuk és kultúrájuk megtagadására kényszerítették őket.

Kazah aktivisták szerint azóta, hogy az AP tavaly májusban beszámolt a szóban forgó táborok létezéséről, egyre nagyobb nyomás nehezedik Asztanára azért, hogy cselekedjen a kazahok védelme érdekében.

A kazah külügyminisztérium tudatta azt is, hogy a Kínából távozók kérelmezhetik a kazah állampolgárságot vagy az állandó tartózkodási engedélyt, miután kazah területre léptek.

A kínai külügyminisztérium nem kommentálta az AP jelentését.

Szerikzsan Bilas, az Atazsurt nevű jogvédő szervezet – amely a kínai intézkedéseket elszenvedő kisebbségek sorsára hívja fel a figyelmet – vezetője szerint a kazah kormány érzékelhetően változtatott a kínai intézkedésekkel kapcsolatos hozzáállásán.

Mint mondta, a nyár folyamán a kazah hatóságok több alkalommal is felszólították, hogy hagyjon fel tevékenységével, de ennek idővel vége lett. Mi több, a múlt hónapban elhívták egy népszerű kazah talk show-ba, ami arra utal, hogy a hatóságok egyre elfogadóbbak a tevékenységével szemben.

Az AP szerint a kazah diplomácia is hozzálátott ahhoz, hogy – ügyelve arra, hogy nem bírálják Kínát – saját állampolgárait kiszabadítsa a kínai táborokból. A külügyi tárca közlése szerint novemberben 29 kazah állampolgárt helyeztek őrizetbe Hszincsiangban, közülük 15-öt engedtek szabadon és vissza Kazahsztánba.

Értesülések szerint a kínaiak fokozatosan, kis számban, de elkezdték kiengedni a kazahokat az átnevelő táborokból, de sokuknak így is megtiltották a nyugat-kínai tartomány elhagyását. Főként azoknak a kazah állampolgároknak engedélyezik a visszatérést Kazahsztánba, akiknek a házastársa vagy gyermekei is ott születtek – írta az AP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!