elérhetetlen helyek

2019.01.14. 11:57

További településeket zárt el a hó Ausztriában

A továbbra is folytatódó heves havazás több mint 180 utcát torlaszolt el Ausztria-szerte. Az osztrák közszolgálati média (ORF) hétfőn reggel arról is hírt adott, hogy legkevesebb egy tucat település vált elérhetetlenné az országban. A lavinaveszély az ország egyes régióiban a hétvégi szinthez képest ismét magasabb lett.

Unken, 2019. január 13. Háztetõrõl takarítja a havat egy férfi az ausztriai Salzburg tartományban fekvõ Unkenben 2019. január 13-án. Az elõzõ napokban szokatlanul nagy mennyiségû hó esett térségben. MTI/EPA/KERSTIN JOENSSON

Fotós: KERSTIN JOENSSON

Az ötfokozatú lavinaskálán ötös, azaz legmagasabb szintű a lavinaveszély Ausztria Vorarlberg és Tirol tartományában.

Voralbergbe a magas lavinaveszély mellé 65-100 centiméternyi friss hó érkezett hétfő reggelre, és további 30-50 centiméter hóesésre lehet számítani.

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint Vorarlberg és Tirol tartományok egyes területein akár plusz 5 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az osztrák lavinaelőrejelző-központ jelentése szerint

a felmelegedés jelentősen növeli az esélyt a spontán száraz lavinák lezúdulására,

elsősorban a közepesen magas és a magas területeken. A lavinaveszély miatt hétfőre számos vorarlbergi helység vált megközelíthetetlenné közúton.

Hókotró dolgozik az ausztriai Salzburg tartományban fekvő Loferben.

Tirolban a tartós havazás miatt problémák voltak az áramellátással is,

hétfőn délelőtt 11 községben több mint 1000 háztartás maradt áram nélkül.

Salzburg tartomány egyes részein, egyebek mellett a Magas-Tauern hegyvonulatokban hétfő óta szintén a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben. A térségben továbbra is havazik és viharos szél fúj, a hétfőre virradó éjszaka folyamán több lavina is lezúdult. Személyi sérülésről az eddigiekben nem érkezett hír.

A havazás miatt Salzburg tartományban a hó több községet és számot utcát zárt el, ami összesen több ezer ember érint. Biztonsági megfontolásból több mint 30 iskola ki sem nyitott hétfőn.

Mintegy 180 ember rekedt az Alsó-Ausztria tartományban lévő Hochkarnál, mivel hétfőn, a korai órákban ismét le kellett zárni az ottani síterepre vezető alpesi útvonalat. A térségben az úttestre lavinák gördültek le a helyi polgármester elmondása szerint.

A helyzet kritikusnak számít, teljes áramszünet van, vészhelyzeti generátorok működnek.

A térségben hétfőre 40 centiméter friss hó hullott, valamint viharos szél is fúj. A hochkari alpesi útvonalat, illetve Hochkart már múlt szerdán katasztrófaterületté nyilvánították.

Háztetőről takarítják le a havat osztrák katonák a Tirol tartománybeli Waidringban.

Felső-Ausztria tartomány hegyvidéki részein is nagy a lavinaveszély, az ötfokozatú lavinaskálán négyes besorolású. Közlekedési fennakadásokkal itt is számolni kell.

Mintegy 1000 tűzoltót és több száz katonát vezényeltek ki hóeltakarítási munkálatokra.

Felső-Stájeroszágban is négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben. Vasárnap este még mindig több mint 1000 ember rekedt a havazás miatt a térségben.

Képek forrása: MTI / EPA / AP / Kerstin Joensson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!