felelőtlen haszonszerzés

2019.02.26. 19:09

Bezárták a fekete hóesésért felelős szibériai szénfeldolgozót

A levegőbe kerülő por egészségre ártalmas nehézfémeket – higanyt és arzént – is tartalmaz.

A szibériai hatóságok ideiglenesen bezárattak kedden egy szénfeldolgozó üzemet, amelyet fekete hóesést kiváltó súlyos levegőszennyezéssel gyanúsítanak.

A Moszkvától több mint 3000 kilométerre fekvő Kemerovói terület három városában februárban több alkalommal is fekete hó esett, a jelenségről fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon.

A lakók szerint a házakat és járműveket beborító fekete hó olajos tapintású és nehezen tisztítható volt. „Elég nyomasztó látvány, ha az ember körül minden fekete. Tudjuk, hogy ez rendkívül káros az egészségre” – mondta Natalja Zubkova, a helyi internetes portál főszerkesztője.

A hatóságok vizsgálatot indítottak, a gyanú a három érintett település egyikében, Kiszeljovszkban működő szénfeldolgozó üzemre esett, ahol „rendszeres és régóta tartó” légszennyezést tártak fel.

A területen bányászott szenet feldolgozó üzemben egyáltalán nem szűrték a levegőbe került port – állapították meg a nyomozók.

A terület kormányzója, Szergej Civiljov kedden a lakosság elleni „emberölési” kísérlettel vádolta meg az üzem vezetőségét és elrendelte a létesítmény ideiglenes bezárását.

„Saját magukat, a dolgozókat, és mindenkit, aki maguk körül van, elpusztítanak” – mondta a kormányzó a helyi televízióban.

A Kemerovói terület a Kuzbasz bányavidék része. Itt található Oroszország legnagyobb szénmezője. A térségben számos, igen szennyező fémkohászati üzem is működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!