politikai válság

2019.02.02. 22:35

Előrehozott parlamenti választásokat javasol a venezuelai elnök

Az országban jövőre esedékesek a parlamenti választások, amelyeket a hivatalban lévő Maduro javaslata értelmében az idén tartanának meg.

Az államfő közlése szerint az alkotmányozó nemzetgyűlés vitatja meg javaslatát az előrehozott választásokról az – ellenzéki többségű – országgyűlés számára, amelyet Maduro „burzsoának” nevezett.

„Választásokat akarnak? Mi megtartjuk a parlamenti választásokat” – mondta Maduro, akinek beszédét élőben közvetítették a Twitteren.

Maduro a néhai elnök, az úgynevezett bolívari forradalom vezetője, Hugo Chávez hatalomra kerülésének 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében mondott beszédet hívei ezrei előtt. Maduro rendszere a „chávizmus” folytatása. Az EFE spanyol hírügynökség szombati elemzése emlékeztet: több mint 300 ezer venezuelai halt meg a chávista forradalom 20 éve alatt.

A hivatalban lévő venezuelai államfő beszédében üzent Donald Trump amerikai elnöknek, aki az elsők között ismerte el Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét, aki a múlt szerdán egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket.

A dél-amerikai országban azt követően élesedett ki a belpolitikai válság, hogy Guaidó a múlt szerdán egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi – köztük számos latin-amerikai – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!