sepsiszentgyörgy

2019.02.22. 20:20

Érvénytelenítették az ünnepi magyar zászlók miatt kirótt bírságot

A Sepsiszentgyörgyi Bíróság pénteki ítéletében első fokon érvénytelenítette azokat a bírságokat, amelyeket Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki azok miatt a magyar nemzeti színű szalagok miatt, amelyekkel Sepsiszentgyörgy főterét díszítette ki a polgármesteri hivatal 2018 március 15-én.

Sepsiszentgyörgy, 2018. március 15. Hagyományõrzõ huszárok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen 2018. március 15-én. MTI Fotó: Veres Nándor

Forrás: MTI Fotó

Fotós: Veres Nándor

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet ellen a hivatalos közlés utáni 30 napig lehet fellebbezni.

Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000-5000 lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy

az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

Március 15-én Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre rótt ki 5000 lejes bírságot a városban kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért.

Magyar zászlók Sepsiszentgyörgy belvárosában 2018. március 15-én
Fotó: Veres Nándor / MTI Fotó

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán részt vevő Antal Árpád polgármester az ítéletről értesülés után közölte:

ugyan komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia jogállam lenne, de örömmel veszi tudomásul, hogy vannak ilyen örömteli pillanatok is.

A prefektusok a zászlótörvény alapján bírságoltak. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat azonban kitér arra, hogy

„azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”.

Az RMDSZ-es elöljárók erre a jogszabályra hivatkozva védekeztek a bíróságon.

Borítókép: Magyar zászlók és hagyományőrző huszárok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen 2018. március 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!