kapcsolat

2019.02.05. 16:58

Magyarország konzuli képviseletet nyitott Miamiban

A cél az ott élő magyarok közösségeivel való kapcsolattartás, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, valamint az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézése.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki felavatta a képviseletet – az MTI-nek telefonon nyilatkozva a nyitás indokaként az ott élő magyarok közösségeivel való kapcsolattartást, a gazdasági kapcsolatok fejlesztését, valamint az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézését nevezte meg. A tárcavezető közölte, hogy a képviseleten részben a magyarok konzuli érdekképviseletét látják el, részben pedig a külgazdasági kapcsolatokat építik. Mint mondta, jelenleg hét európai uniós tagállamnak – köztük Németországnak, Olaszországnak és Hollandiának – van konzuli képviselete Miamiban, de Magyarország az első közép-európai ország, amely ilyet létesít.

Florida az Egyesült Államok negyedik legnagyobb gazdasági teljesítményű állama, amellyel Magyarországnak tavaly 230 millió dollárnyi kereskedelmi forgalma volt.

Emellett

a térségben mintegy 110 ezer magyar, illetve magyar származású ember él, akik nagyon aktív közösségi életet élnek és igen fontosnak tartják a kapcsolattartást az anyaországgal. Floridában szervezik meg minden évben az amerikai magyarság második legnagyobb eseményét, a Magyar Fesztivált

- tette hozzá a miniszter.

A külügyminiszter kitért rá: vannak itt olyan egyházi, oktatási szervezetek, amelyeket magyarok működtetnek annak érdekében, hogy megőrizzék a magyar identitásukat, a gyermekek beszéljék a magyar nyelvet, valamint kulturális és családi rendezvényeket szervezzenek.

Szijjártó Péter szerint mindemellett sok magyar is érkezik Floridába nyaralni, ezért a konzuli képviselet biztosítása, az itt élő magyarok közösségeivel ápolt kapcsolatok, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében döntöttek a konzuli képviselet nyitása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!