fegyverszünet

2019.02.02. 21:00

Nagy lépést tettek a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban

Megállapodott a békéről szombaton a Közép-afrikai Köztársaság kormánya és 14 lázadócsoport az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) védnöksége alatt zajló tárgyalásokon a szudáni fővárosban, Kartúmban – közölte Szmáil Sergi, az Afrikai Uniónak a béke és biztonság kérdésével foglalkozó biztosa.

„Véglegesítettünk egy békemegállapodást Kartúmban lehetővé téve a közép-afrikai népnek, hogy a megbékélés, az egyetértés és a fejlődés útjára léphessen” – mondta Sergi. „Nagy nap ez a Közép-afrikai Köztársaság és az egész közép-afrikai nép számára” – tette hozzá az EFE spanyol hírügynökség által idézett AU-biztos, aki köszönetet mondott a feleknek „példamutató együttműködésükért”, és az egyezmény támogatására hívta fel a közép-afrikaiakat.

A közép-afrikai kormány Twitter-oldalán számolt be a békemegállapodásról, amelynek aláírási aktusára – mint írta – az elkövetkezendő napokban kerülhet sor a fővárosban, Banguiban. A kormány nem közölt további részleteket.

A január 24-én kezdődött tárgyalásokon az AU, az ENSZ, a Közép-afrikai Államok Gazdasági Közössége (CEEAC) és Oroszország tisztségviselői közvetítettek a megállapodás elérése érdekében.

Bár a közép-afrikai kormány és az országban tevékenykedő 14 fegyveres csoport közül 13 tavaly június 19-én már aláírt egy tűzszünetet és a milíciák politikai képviseletét magában foglaló békemegállapodást, az azt követő napon harcok robbantak ki, amelyek mintegy száz halálos áldozatot követeltek.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. 2013-ban a Seleka muszlim lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!