5-öt felmentettek

2019.02.04. 14:53

Tíz vádlottat ítéltek el a vörösiszapperben

Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Forrás: Napló

Fotó: Pesthy Márton

Az ügy tizenöt vádlottja – a MAL Zrt. egykori vezetői és alkalmazottai – közül tíz személyt ítélt el megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék – olvasható Marton Attila beszámolójában a veol.hu-n.

Az elsőrendű vádlott B. Zoltánt 2,5 év fogházbüntetésre ítélték közveszélyokozás bűntette, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt. A másodrendű vádlott D. Józsefet a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt 2 év fogházbüntetésre ítélték.

A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Az ügy kilenced-, tized-, tizenegyed-, tizenketted- és tizenötödrendű vádlottját felmentették.

Kattintson a tárgyaláson készített fotókért!
Fotó: Pesthy Márton / Napló

F. Józsefné harmadrendű vádlottat hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. A negyedrendű Sz. Tibort, a hatodrendű P. Ferencet, a hetedrendű G. Gábort és a nyolcadrendű L. Lászlót egyaránt gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt két próbaidőre felfüggesztett 1 év fogházbüntetésre ítélték. Az ötödrendű G. Józsefet a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vádpontban találta bűnösnek a törvényszék, ezért két év próbaidőre felfüggesztett 1 év fogházbüntetésre ítélték. A tizenharmadrendű W. Ferencet megrovásban részesítették, a tizennegyedrendű P. Sándort két évre felfüggesztett egy év fogházbüntetésre ítélték.

A vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása tavaly decemberben kezdődött, miután az előző eljárásban a Győri Ítélőtábla 2017. februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék valamennyi vádlottat felmentő határozatát, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Az ügyben tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen emeltek vádat. Az ügyészség különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta a vádlottak bűnösségének kimondását. Az eljárás során valamennyi vádlott ártatlannak vallotta magát.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!