párizsi tragédia

2019.04.16. 07:30

Művészettörténész: felbecsülhetetlen, ami elpusztult

Teljesen beomlott a párizsi Notre Dame tetőszerkezete és ledőlt a központi tornya, miután tűz ütött ki a székesegyházban.

Szirbek István művészettörténész 30 éve Párizsban él és rendszeresen tart idegenvezetést. A művészettörténész a Hír TV Híradójában Velkovics Vilmos kérdésére elmondta, a Notre Dame a francia gótika első nagy temploma és olyan relikviákat őriznek, amelyek felbecsülhetetlen értékűek. Szirbek István a helyszínen tartózkodott, ahonnan elküldték, mert, ahogy elmondta, nagyon veszélyes a Notre Dame környékén tartózkodni. Az idegenvezető azt is elmondta, hogy Párizsban a francia televízióban a székesegyház egyik papja úgy nyilatkozott, hogy a relikviákat kihozták, de Szirbek István hozzátette:

„Mindaz a csoda, amit ott elpusztult, felbecsülhetetlen értékű.”

A lángoló Notre Dame-ot 18 vízágyúval próbálták oltani.

A Hír TV-nek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a nagy állványzat leomlik az a nagy baj, mert akkor a kőboltozata a Notre Dane-nak beomolhat végleg és mivel a székesegyház, mint minden gótikus épület olyan, mint egy dominó, minden kő tart egy másikat. Ha beomlik a nagy faszerkezet, akkor az a katasztrófa történhet, hogy összeomlik a Notre Dame.

Cser Anikó Panni szintén élőben nyilatkozott Párizsból a Hír TV Híradójának. Beszámolója alapján először távolról egy nagy füstcsóvára lettek figyelmesek, meg is állt az élet a városban, mindenki telefonálni kezdett az ismerőseinek. Közelre mentek, a füstszagot is érezték. Cser Anikó Panni az mondta, a füst a fél várost beteríti.

„Az emberek vallási énekeket énekeltek, letérdeltek, imádkoztak, mindenki sírt, nem lehetett könnyek nélkül kibírni. Nagyon megrázó, tényleg tragédia.”

A lángok az épület tetőszerkezetében pusztítottak, az épület feletti hatalmas füstfelhő messziről látszott.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökség részét képező székesegyház állapota viszont gyors ütemben romlott, ezért renoválásba kezdtek, felállványozták az épületet.

Valószínűleg éppen ott, a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton csaptak fel a lángok és onnan terjedtek tovább.

A Notre Dame, vagyis a Mi Asszonyunk székesegyház a világ egyik leglátogatottabb, Párizs legismertebb gótikus stílusú templomát évente 13 millióan keresik fel. A tűzvész kezdetekor is turisták százai voltak a templomban és az épület körül. A környéket kiürítették. Arról még nincs hír, hogy a műalkotásokban milyen károk keletkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!