Üdvözlet Amerikából

2019.06.25. 22:20

Orbán-pólóban pózol egy hollywoodi híresség

Az Elemi ösztön forgatókönyvének magyar származású írója, Joe Eszterhas jelenését Schmidt Mária posztolta a Facebookon.

A neves magyar forgatókönyvíró a fotót eredetileg a Terror Háza Múzeum igazgatónőjének, Schmidt Máriának küldte el. Ő volt aztán az, aki posztolta a képet, amely – mint gondolta – már önmagáért beszél.

A posztot a Mandiner vette észre, amely azt is megírta, hogy mi volt Schmidt Mária a posztba beírt kommentárja.

Mindössze ennyi: „Üdvözlet az USA-ból – Joe Eszterhas”

Akinek elsőre nem ugrik be, hogy mekkora sztár Amerikában Joe Eszterhas, azt sokféleképpen lehet képbe hozni.

A 1944. november 23-án Csákánydoroszlón született magyar származású amerikai forgatókönyvíró és producer meglehetősen ellentmondásos figura:

Magyarországon legalább annyira jól lehet ismerni a méltón világhírű forgatókönyveit, mint a családjával, magyarságával kapcsolatos vívódó, önemésztő gondolatait.

Joe Eszterhas a Ohioi Egyetemen tanult, de diplomát nem szerzett. 1974-ben a Rolling Stone magazinnál dolgozott. Charlie Simson Apokalipszis címen regényt adott ki, amit a Nemzetközi Könyv Díjra jelöltek.

Az írásra felfigyelt egy ügynök, aki Eszterhast forgatókönyvírásra ösztönözte. Megbízták az Ö.K.Ö.L című film forgatókönyvével. A filmet Norman Jewison rendezte és a főszerepet Sylvester Stallone játszotta. 1981-ben megkapta a Flashdance első változatának forgatókönyvét, ami átírásra szorult. Eszterhas tökéletesítette a könyvet, ami 1981-ben óriási sikert eredményezett a mozipénztárakban. A filmet Adrian Lyne rendezte. 1985-ben került a moziba a Kicsorbult tőr című Richard Marquand mozi, a film Eszterhas ötletéből és írásából született, szintén hatalmas kritikai és közönségsikerrel járt.

1989-ben megjelent a Zenedoboz című film Costa-Gavras rendezésében. A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjat vitt haza.

1992-ben került a mozikba az Elemi ösztön című film, aminek megírásáért Eszterhas 3 millió dollárt kapott. Ez lett a legmagasabb összeg, amennyit egy forgatókönyvért kifizettek Amerikában.

A film főszereplője Sharon Stone volt, és Paul Verhoeven rendezte. Ez a film hozta meg Eszterhas számára a világsikert és Hollywood egyik legbefolyásosabb forgatókönyvírójává vált.

Magyar vonatkozású forgatókönyve az 1997-es Telling Lies in America, amelynek főszereplője egy magyar bevándorló fia (Karchy Jonas), és a 2006-ban bemutatott, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készített Szabadság, szerelem, amely a forradalom eseményeit mutatja be a melbourne-i olimpia vízilabda-csapata egyik tagjának magánéletén keresztül.

Magyarságának vállalása azt követően vált a saját maga számára is problematikussá, hogy Hollywood Animal című, 2004-ben kiadott könyvében megírta: szülei annak idején kapcsolatban álltak az 1944-45-ös nyilas kormánnyal és segédkeztek a deportálásokban.

Ezekkel a vívódásaival függhet talán össze az a Magyarországon is elhíresült, sokakban erős megütközést kiváltó amerikai interjúja, melyben azt nyilatkozta:

„Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta.”

A most a Facebookon is elérhetővé vált képe ugyanakkor azt mutatja, mostanra mintha letisztultak volna benne ezek az érzelmi viharok, s megtalálta volna magában újra a hazája iránt érzett büszkeséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!