vallási konfliktus

2019.06.21. 14:53

Robbanás történt egy síita mecsetnél Bagdadban

Az első hírek szerint legalább heten meghaltak és több mint húszan megsebesültek.

Robbanás történt egy síita mecsetnél Bagdadban pénteken, az első hírek szerint legalább heten meghaltak, és több mint húszan megsebesültek – közölték iraki rendőrségi források.

A robbanás az iraki főváros keleti részén fekvő Beledíját negyedben történt. Rendőrségi források egyelőre nem közölték, hogy öngyilkos merényletről van-e szó. Magas rangú rendőrségi tisztségviselők szerint a halálos áldozatok száma vélhetően nőni fog.

Az al-Gad iraki hírügynökség szerint a robbanás akkor történt, amikor az emberek elindultak kifelé az épületből. A hírügynökség azt is hozzáteszi, hogy a környéket a rendőrség lezárta, a sebesülteket pedig egy közeli kórházba szállították.

Egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Bagdadban a közbiztonság jelentősen javult azóta, hogy 2017 végén az arab országból kiűzték az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit, ezt megelőzően gyakoriak voltak a szunnita szélsőségesek támadásai különböző síita vallási helyek, elsősorban mecsetek ellen. A síiták és a szunniták közötti konfliktusok azt követően erősödtek fel, hogy 2003-ban az Egyesült Államok és szövetségesei megdöntötték Szaddám Husszein diktatórikus rendszerét, és az arab ország a káosz szélére sodródott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!