konfliktus

2019.07.26. 12:21

Irán újabb kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétával

A rakétakísérlet egy újabb jele a feszültség kiéleződésének Washington és Irán, illetve perzsa(arab)-öbölbeli szomszédai között.

Irán kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával – jelentette a Fox News amerikai hírtelevízió pénteken amerikai védelmi minisztériumi (Pentagon) forrásokra hivatkozva. A híradás szerint a rakétakísérlet egy újabb jele a feszültség kiéleződésének Washington és Irán, illetve perzsa(arab)-öbölbeli szomszédai között. „Beérkeztek hozzánk a kísérletről szóló hírek, amelyeket egyelőre nem kommentálunk” – idézi a televízió a minisztérium egy magas rangú tisztségviselőjét.

A Fox News közlése szerint a Sahab-3 típusú rakéta, amelyet szerda este lőttek ki Irán déli részén, körülbelül 960 kilométer megtétele után az ország északi részén csapódott be a Teherántól nem messze lévő sivatagos területen.

Az amúgy sem felhőtlen amerikai-iráni viszonyban tovább fokozta az ellentéteket, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban az Egyesült Államok részéről felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi megállapodást, és újra életbe léptette a Teherán elleni szankciókat.

Az elmúlt hetekben tovább éleződött köztük feszültség nagyrészt a Hormuzi-szorosban történt incidensek miatt: július 19-én az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) lefoglalta a Stena Impero nevű brit olajszállító hajót, ezzel pedig London és Washington szerint megsértette a nemzetközi tengerhajózási szabályokat. Előző nap a Boxer nevű amerikai hadihajó lelőtt a szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítette és veszélyt jelentett rá. Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes tagadta a drón lelövéséről szóló hírt.

Júniusban az iráni légvédelem lőtt le egy amerikai drónt, és azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött nemzetközi légtérben lőtték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!