bíróság

2019.09.27. 21:03

Életfogytiglanra ítélték a pakisztáni testvérgyilkost

A Kandil Balocs néven ismert Azim meggyilkolása világméretű felháborodást váltott ki.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte pénteken egy pakisztáni bíróság azt a férfit, aki 2016-ban megölte a közösségi médiában népszerű testvérét, Fauzia Azimot, mert – mint fogalmazott – „szégyent hozott családjára a Facebookra kitett szemérmetlen képeivel”.

A Kandil Balocs néven ismert Azim meggyilkolása világméretű felháborodást váltott ki, és arra kényszerítette a helyi hatóságokat, hogy súlyosbítsák az ilyen bűncselekményekért kiszabandó büntetéseket.

Az énekesnőt, színésznőt és modellt a kelet-pakisztáni Multán városában, családja otthonában találták holtan. Testvére, Vaszím Azim letartóztatását követően bevallotta: begyógyszerezte, majd megfojtotta testvérét. A multáni rendőrfőnök akkor azt mondta: a fivért úgynevezett becsületgyilkosság miatt állítják majd bíróság elé, és halálos ítéletet fognak kérni rá.

A bíró pénteken életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Vaszím Azimot, ugyanakkor felmentett további négy gyanúsítottat, köztük egy helyi papot, aki állítólag a férfit felbujtotta testvére meggyilkolására.

Facebook-bejegyzéseiben a 26 éves Balocs arról írt, hogy szeretné megváltoztatni a pakisztáni emberek „hagyományos ortodox beidegződéseit”. A provokatívnak tartott képei és videói miatt „a pakisztáni Kim Kardashiannek” nevezett lány számtalan halálos fenyegetést és szidalmat kapott, de sok fiatal lánynak inspirációt jelentett a szigorú társadalmi szabályokkal szembeni harcban.

A fitnesstermekben és uszodákban szelfiző Balocs azokkal a képeivel keltette a legnagyobb felzúdulást, amelyeket Mufti Kavi vallási vezetővel együtt készített. A modell azt állította, hogy a muszlim böjti hónap (ramadán) alatt együtt italozott és dohányzott Kavival. A ramadán alatt mindkét tevékenység szigorúan tilos a hívők számára. Balocs egy olyan képet is készített, amelyen Kavi ölében ül. A történtek után Kavit, aki egy befolyásos muszlim tanács tagja volt, felfüggesztették.

Balocsot a végén saját családja is megfenyegette, és „tisztességtelen viselkedésének” befejezését követelte tőle. A modell később rendőrségi védelmet kért, de kérelmére nem kapott választ.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) szerint évente nők százait gyilkolják meg rokonok annak gyanújával, hogy viszonyaik vannak, vagy amiatt, hogy ők próbálnak társat választani saját maguknak. A rendőrségi nyilvántartás szerint közel 800 ember vált célponttá ilyen bűncselekményekben 2018-ban szerte Pakisztánban, férfiak és nők egyaránt.

A „becsületgyilkossággal” kapcsolatos vita súlyosbodott Balocs meggyilkolását követően, Navaz Saríf korábbi pakisztáni miniszterelnök kormánya pedig 2016-ban jogszabályt fogadott el a bűncselekményért kiszabandó büntetés súlyosbításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!