kevesen mentek el

2019.09.14. 20:40

Hivatalos gyászszertartást rendeztek Robert Mugabe emlékére

A volt zimbabwei elnök múlt pénteken 95 éves korában hunyt el.

Hírügynökségi jelentések szerint kevés zimbabwei vett részt a megemlékezésen, a 60 ezer fős stadionban az ülőhelyek mintegy kétharmada üresen maradt. A legtöbb résztvevőt buszokkal szállította vidékről a fővárosba a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) nevű párt. Az elhunyt volt államfőt gyászolók többsége a jelenlegi elnök, Emmerson Mnangagwa arcképét ábrázoló pólót viselt.

Robert Mugabe temetése eredetileg vasárnap lett volna, de ezt végül októberre halasztották, hogy legyen idő megépíteni számára egy mauzóleumot Hararéban. Holttestét addig Zvimba városába szállították, ahol a családja él.

Mugabe a leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető volt, 37 évig állt az ország élén. A brit gyarmati uralom megszűnése, a függetlenség kivívását követően ő lett az ország első elnöke, s azóta vasmarokkal irányította a fekete-afrikai államot. Két éve, 2017 novemberében távolították el a hatalomból, katonai puccsal.

A hararei nemzeti sportstadionban tartott gyászszertartáson több afrikai ország vezetője is lerótta kegyeletét. Köztük volt Cyril Ramaphosa, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, akit a tömeg kifütyült a közelmúltbeli johannesburgi zavargások miatt, amelyek során több külföldit, köztük zimbabweieket is megtámadtak a bevándorlás ellen tiltakozók. Ramaphosa beszédében bocsánatot kért a zimbabweieket ért erőszakos incidensek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!