Illegális bevándorlás

2019.10.29. 15:20

Engedélyt kapott a kikötésre Szicília szigetén az Ocean Viking

A hajó Pozallo kikötőjébe fut be, és a fedélzeten lévő emberek közül hetvenet Franciaország, illetve Németország vesz majd át.

Kiköthet Szicília szigetén a fedélzetén 104 bevándorlóval és menekülttel a tengeren tartózkodó Ocean Viking civil segélyhajó – közölte kedden az olasz belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a hajó a Szicília délkeleti részén fekvő Pozallo kikötőjébe fut be, és a fedélzeten lévő emberek közül hetvenet Franciaország, illetve Németország vesz majd át.

A megállapodást akkor jelentették be, amikor Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter Münchenben francia, német, spanyol, brit és lengyel kollégájával tárgyalt.

Az SOS Méditerannée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által üzemeltetett Ocean Viking október 18-án vette a fedélzetére a tengeren észak felé tartó embereket mintegy 90 kilométerre a líbiai partoktól.

A két segélyszervezet az elmúlt napokban több alkalommal is kérte az olasz és a máltai hatóságokat, hogy engedélyezzék a fedélzeten lévők – akik között két várandós nő és két csecsemő is van – partra szállítását.

Tavaly óta Málta és Olaszország többször is megtagadta a bevándorlók partra szállásának engedélyezését, amennyiben más uniós országok nem egyeznek bele egy részük befogadásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!