korszerűbb ellátás

2019.12.21. 09:39

Átadták az Országos Onkológiai Intézet felújított osztályát

Átalakították az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Fej-nyaki daganatok multidiszciplináris központjának fekvőbeteg-osztályát. A 378 millió forintból megújult részleget Kásler Miklós adta át.

Az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében kiemelte: a onkológiai intézetnek rendkívül széles a profilja, gyakorlatilag a tumorok minden típusát kezelik, emellett tevékenységük a prevenciótól a hospice ellátásig terjed. Az OOI feladatai közé tartozik továbbá az országos hálózat kialakítása és a nemzetközi kapcsolatok ápolása is – tette hozzá.

Kásler Miklós szólt arról is, a háromszoros akkreditációval megerősített intézet Európa legjobb 18 onkológiai intézete között van.

Az intézet alkotta meg 1994-ben az első onkoterápiás protokollt és ők kezdeményezték azt is, hogy minden magyarországi egyetemen legyen onkológiai tanszék.

A miniszter kitért arra is: a fej-nyaki sebészeti osztály, amelyet korábban ő is vezetett, mindig az intézet egyik legszínvonalasabb részlege volt. Példaként említette, hogy Európában harmadikként, Magyarországon elsőként ezen az osztályon végeztek lézeres műtétet 1981-ben.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója a pénteki átadáson ismertette: a felújítás során 584 négyzetméteren 14 betegszobát alakítottak ki, amelyekben összesen 37 ágy van, két egyágyas, öt-öt két-, illetve háromágyas és két ötágyas szoba. Mindegyik szoba saját fürdőszobát is kapott.

Emellett felújították a műszaki kiszolgáló helyiségeket, és az épület földszintjén kialakítottak egy hatszáz négyzetméteres területet, ahol orvosi szobák és az osztály titkársága kapott helyett – mondta a főigazgató. Hozzátette: a 378 milliós beruházást az intézet az évi 700 millió forintos saját fejlesztési kerete terhére végezte el, aminek előfeltétele az intézet stabil gazdasági működése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!